Horizon3

Upstarts kvartalsregnskab deler vandene

Tirsdag aften kom fintech virksomheden Upstart (NASDAQ:UPST), hvis sweet spot er at at bruge kunstig intelligens til at lave bedre kreditvurderinger af låneansøgere, med regnskab for årets andet kvartal. Interessen forud fra regnskabet var denne gang ekstra stor, da aktien på tre måneder havde haft en stigning på flere hundrede procent.

Den store kursstigning er også kommet investorerne i fonden Horizon3 Innovation til gode, da vi efter kvartalsregnskabet for første kvartal investerede i virksomheden. Vi tog dog toppen af vores position forud for tirsdagens regnskabet, hvilket betyder, at vi har de resterende Upstart aktier gratis. Det skyldes, at den bogførte gevinst matcher kostprisen på den position, som vi ejer i fonden.

Læs hvorfor vi investerede i Upstart

Regnskabet for andet kvartal indfriende konsensusforventningerne til både både omsætning og indtjening. Det til trods er aktiekursen siden tirsdag faldet med mere end 35%. Vi vil herunder give vores perspektiv på regnskabet og investeringscasen.

Upstarts kvartalsregnskab indfriede forventningerne

Trods vanskelige markedsforhold lykkes det Upstart at levere en marginalt højere omsætning og indtjening end forventet på forhånd af de analytikere, der følger virksomheden. Omsætningen var $135,8 mio., hvilket var en smule højere end de ventede $135,3 mio. 

Kigger vi på nettoindtjeningen, så viste den et overskud på $0,06 per aktie. Det resultat var klart bedre end konsensusforventningen, som var et underskud på $0,07 per aktie.

Dykker vi ned i regnskabslinjerne fremgik det også af kvartalsregnskabet, at Upstart har formået at reducere omkostningerne betragteligt. Hvor de på samme tid sidste år havde driftsomkostninger på i alt $260,1 mio., så er de nu faldet med 35% til $169,1 mio.

En anden positiv observation var, at Upstarts dækningsgrad på tolv måneder er steget fra 47% til 67%. Det betød, at dækningsbidraget kun faldt 21% trods et fald i omsætning på hele 40%. Helt præcist fra $120,9 til $95,9 mio.

Det var også postivt for os at se, at Upstart generede et positivt frit cash flow for andet kvartal.

Et regnskab med to historier

I kølvandet på Upstarts regnskab har vi haft lejlighed til at tale med andre, som også er investeret i virksomheden. Vores holdning er, at tirsdagens regnskab indeholder to historier. De starter med tallene vist i figur 1 herunder.

Figur 1 - Upstarts omsætning og driftsresultat

Den ene historie handler om, at omsætningen på tolv måneder er faldet 40% til $135,8 mio. Det andet er at underskuddet på driften er øget med $1,2 mio. Det er en voldsom tilbagegang, men omvendt er det ingen overraskelse, da det nemlig indgik i forventningerne på Upstart telekonference 9. maj i år.

Den anden og mere positivt historie handler om udviklingen fra første til andet kvartal i år. Den fortæller om en virksomhed, der på tre måneder har øget sin omsætning med 32% og reduceret sit driftsunderskud med næsten 75%.

I Horizon3 hører vi til den gruppe, der er mest fokuseret på den positive historie. 

Lånene på Upstarts balance er blevet mindre

En væsentlig årsag til, at vi efter telekonferencen tilbage i maj måned geninvesterede i Upstart var, at de havde indgået samarbejder med partnere, som ville aftage Upstarts AI godkendte lån. Det er helt afgørende for vores investeringscase, da vi ser Upstart som en teknologivirksomheder – ikke en udlånsvirksomhed.

De samarbejder begynder vi allerede nu at se resultaterne af. Helt konkret er ikke R&D relaterede lån, som er dem, vi gerne ser helt forsvinde fra Upstarts egen balance, på tre måneder reduceret med 29% til $345 mio. På tolv måneders er beløbet dog steget med $205 mio, så også den post viser et regnskab med to historier.

Regnskabet for andet kvartal gav dog også nye oplysningerne om partnerskaberne med de nye udlånspartnere, som indrømmet var en overraskelse for os. Det viser sig nemlig, at Upstart stadig bærer en del af risikoen. I alt har Upstart sammen med udlånspartnerne nemlig investeret $40,2 mio. i en pulje af udlån, som dog i dag har en højere værdi end det beløb. 

Guidance for tredje kvartal var en skuffelse

Den største skuffelse i regnskabet var Upstarts guidance for næste kvartal. Her var vores forventning, at de ville nå en omsætning på cirka $155 mio. Det tal vil Upstart ikke selv stå på mål for, men forventer i stedet en omsætning på kun $140 mio. i tredje kvartal.

Den skuffende guidance for tredje kvartal har utvivlsomt også været med til at sende aktiekursen 35% ned efter regnskabet. I fonden viste vi heldigvis rettidigt omhu og reducerede vores beholdning af Upstart aktier inden tirsdagens regnskab.

Vores investeringshorisont er langsigtet, og ingen har vel investeret i Upstart i troen på, at 2023 bliver en specielt godt år for dem. Vi lever derfor også med den skuffende guidance og hæfter i stedet ved, at de ser ud til at gøre mange af de rigtige ting, som på sigt kan gøre investeringen attraktiv.

Vi beholder fondens aktier i Upstart

Efter at have gennemgået regnskabet og lyttet med på ledelsens telekonference har vi besluttet at holde fast i fondens beholdning af Upstart aktier. 

Læs vores investeringscase for Upstart

En vigtig årsag til, at vi tilbage i maj måned geninvesterede i Upstart var, at de havde indgået forpligtende samarbejder med partnere, som ville finansiere lån godkendt af Upstart. Disse partnerskaber har vi allerede set effekten af i og med, at ikke R&D relaterede udlån på Upstarts egen balance er reduceret med 29%.

Desuden bemærker vi, at andelen af udlån, der er blevet godkendt automatisk uden menneskelig indblanding, er steget til 87%, hvilket er en ny rekord. Udlånende godkendt af Upstart har også færre misligholdelser end FICO godkendte lån, hvilket vidner om, at produktet også stadig er bedre.

Vi anerkender, at guidance for tredje kvartal var skuffende, men accepterer også, at de makroøkonomiske forhold i den grad ikke er på Upstarts side i øjeblikket. Det til trods lykkes det Upstart at lave et nettooverskud og et positivt frit cash flow. Det skaber hos os en forventning om, at Upstart vil klare sig godt, når makroøkonomisk modvind atter bliver til medvind.

Det spiller også ind, at vi allerede har realiseret en gevinst på fondens Upstart aktier, som matcher kostprisen på den resterende position. Dermed er risikoen for at tabe penge på investeringen i Upstart reelt elimineret for os. Det vil den dog ikke være for de, der køber aktien i dag, hvorfor dette perspektiv heller ikke skal betragtes som en anbefaling om hverken at købe eller sælge Upstart aktier.

Positionen er fondens mindste med en nuværende allokering på mindre end én procent af fondens formue.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke. 

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Bliv medinvestor i vores investeringsforening