Horizon3

Upstart logo

Investeringscase for Upstart aktien

Upstart Holdings (NASDAQ:UPST) hjælper långivere med at kreditvurdere låntagere på baggrund af den reelle risiko. Til det bruger Upstart kunstig intelligens til at lave en hurtigere, billigere og frem for alt mere retvisende kreditvurdering end en FICO score, som siden 1956 har været den foretrukne kreditvurderingsmetode.

Den allerstørste del af omsætningen kommer fra forbrugslån, hvor Upstart tjener et fee hver gang et lån kreditgodkendes og udbetales af långiveren. I 2021 introducerede de Upstart Auto Retail, som i 2022 vandt en pris som den hurtigst voksende softwarevirksomhed inden for auto retail. I 2023 forventer Upstart at lancere en løsning til godkendelse af boliglån, som er det i særklasse største lånemarked i USA.

Upstart har en net promotor score på 83, hvilket er markant højere end de fleste virksomheder inden for lånemarkedet.

Hvorfor investere i Upstart aktien?

I Horizon3 ser vi Upstart aktien som en spændende, langsigtet investeringscase. Vi vurderer, at de har det bedste produkt til at løse en vigtig opgave for både långivere og låntagere. Det er blandet andet det voksende antal partnerbanker og den høje net promotor score med til at bekræfte – som vi ser det i hvert fald.

Upstart er i forbindelse med de seneste kvartalers rentestigninger gået fra at være en enorm profitabel virksomhed til at køre med underskud og negativt cash flow. Det skyldes primært udfordringer med at afsætte godkendte lån til eksterne partnere, hvilket har betydet, at de har måtte afvise mange låneansøgninger. 

Udfordringen med at finde stabile funding partnere, som er villige til at aftage lån over en hel konjunkturcyklus, ser dog ud til at være løst. I forbindelse med regnskabet for første kvartal 2023 fortalte CEO David Girouard nemligt, at Upstart har indgået aftaler med eksterne funding partnere. Disse partnere vil over de næste tolv måneder stille $2 mia. til rådighed til finansiering af lån godtkendt af Upstart. 

Det samarbejde, som oven i købet er indgået i en tid med tendens til strammere kredit- og lånevilkår, har været afgørende for, at vi i fonden har valgt at gen-investere i Upstart aktien.

Vi tror på, at kombinationen af det bedste produkt og en forbedre og mere robust forretningsmodel kan få Upstart tilbage på det profitable vækstspor. Den hypotese vil vi validere over de kommende kvartaler, hvor vi vil følge nøje med i, om lånene på Upstarts balance reduceres og afsættes til eksterne partnere.

Derudover vil vi holde øje med, om væksten og indtjeningen vender tilbage, og hvordan udviklingen inden bil- og boliglån vil se ud. 

Investeringen i Upstart aktien er bundet op på en del hypoteser, som endnu ikke er ordentlig valideret. Derfor fylder Upstart aktien også mindre end 1% af fondens samlede portefølje. Vi vil overveje at øge allokeringen i takt med, at vores hypoteser bliver bekræfte.

Due diligence score

50

Point

Vi scorer alle investeringer efter parametre som produkt, forretningsmodel, potentiale, økonomi og ledelse. Den højeste mulige score er 60 point. 

ESG Score

0

Du kan læse mere om ESG
og scoringsmetoden her.

.

Investeringscasen for Upstart

Herunder har vi kort beskrevet de kritiske hypoteser for vores investering i Upstart aktien.

Bedste produkt

Upstart tilbyder både et bedre, billigere og hurtigere produkt end konkurrenterne. Det kan Upstart dokumentere via den data, de løbende deler med markedet.

Partnerskaberne

Antallet af banker, som bruger Upstart's løsning til at lave bedre kreditvurderinger, er på tolv måneder steget fra 50 til 99.

Skalerbar forretningsmodel

Upstart har en skalérbar forretningsmodel, som kan vokse hurtigt og profitabelt. Specielt hvis de ser sig selv som en software- og ikke en udlånsvirksomhed.

Dobbelt value proposition

Upstart løser et problem for lånetagere og långivere. Bankerne kan låne flere penge ud uden flere misligholdelser. Og kunderne oplever en bedre proces og en lavere rente.

Kæmpe marked

Upstart er en lille fisk i et kæmpe marked. Vi tror på, at de med det bedste produkt og den rigtige forretningsmodel har gode muligheder for mange års vækst.

Funding partnere

Udfordringen med stabile funding partnere ser ud til at være løst i og med, at konkrete partnere har til $2 mia. i kapital til rådighed til finansiering af Upstart godkendte lån.

Økonomiske forventninger for Upstart aktien

Baseret på estimater fra de analytikere der dækker Upstart, forventes omsætning og værdisætningen at udvikle sig som vist herunder.

Forventet omsætning i mio. $

Forventet EBITDA i mio. $

Forventet price/sales multipel

Sidst opdateret 17. oktober 2023

Da vi ikke kender læserens risikoprofil eller investeringshorisont, skal denne investeringscase ikke opfattes som en anbefaling om at købe eller sælge Upstart aktien.

Læs mere om Upstart

Herunder kan du læse vores nyheder og researchmateriale hvor vi bl.a. berører Upstart aktien.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag vores gratis analyser og få et bedre indblik i verdens mest innovative vækstvirksomheder og hvorfor vi tror, det vil give et godt, langsigtet afkast at investere i dem.

Lyserøde prikker
Lyserøde prikker
Læs mere om vores investeringsfond