Horizon3

Fortsat høje inflationstal sendte verdens aktiemarkeder ned

I sidste weekends ugeperspektiv skrev vi, at denne uges udvikling på aktiemarkedet i høj grad ville afhænge af, om den amerikanske centralbank har fået bedre kontrol med inflationen. Det korte svar er, at aktiemarkedet ihvertfald ikke er overbevist, hvilket sendte de store indeks ned. Nasdaq Composite faldt i uge 37 faldt 5,48% og det danske OMXC25 indeks med 6,8%. Hos Horizon3 måtte vi konstatere et negativt afkast på 5,9%.

Kigger vi på CPI tallene, så faldt de faktisk i august, hvilket kunne indikere, at inflationen har toppet. Det faldt dog ikke så meget, som markedet havde forventet, hvilket sendte aktiemarkedet kraftigt ned tirsdag, hvor tallene blev offentliggjort. Markedet havde forventet prisstigninger på kun 8,1% i forhold til samme måned sidste år. Det viste sig at være for optimistisk, da indekset var steget 8,3%. 

Inflationstallet var dog lavere end både juni og juli måned, hvor forbrugerene måtte konstatere prisstigninger på henholdsvis 9,1% og 8,5%. Kigger vi på inflationen fra måned til måned, så var den fra juli til august 0,1%. 

Core CPI, som måler inflationen fratrukket udgifter til energi og fødevarer, var for august måned 6,3%. Det var 20 basispoint højere end forventningen på 6,1% og hele 40 basispoint højere end juni og juli måned, hvor prisstigninger var på 5,9% mål på tolv måneders basis. Vi så altså en højere inflationen, når vi kigger på core CPI.

Høje inflationstal kan føre til flere og kraftigere rentestigninger

De højere end forventede inflationstal sendte i uge 37 den 10-amerikanske rente op med 8,6 basispoint. Den endte dermed ugen i 3,448%, hvilket er det højeste niveau, vi har set i år. Spekulationerne om, at den amerikanske centralbank vil gå endnu hårdere til værks i sine bestræbelser på at få inflationen under kontrol, var også hurtige til at sprede sig. Således spekuleres der allerede i, at Jerome Powell vil hæve renten med 100 basispoint næste. Konsensusforventningerne er dog stadig 75 basispoint.

Hos Horizon3 er vi ikke eksperter i makroøkonomi, så vi vil ikke prøve at forudsige, hvornår inflationen og renteniveauet topper. Men når vi kigger på data fra Strategas, som er eksperter inden for makroøkonomi, så har de gjort sig nogle interessante betragtninger. Dem har jeg forsøgt at illustrere i grafikken herunder.’

Historiske rentetoppe ved høj inflation

Tager vi et historisk perspektiv kan vi se, at rentestigninger først har tendens til at stoppe, når de rammer et niveau, der er højere end inflationen. Som det også fremgår af grafikken, så er vi lige nu langt fra dette niveau. Inflationen er dog i sin nuværende trend ikke på vej mod 10%, som den var i 1980, da den jo faktisk har været faldende siden juni måned, hvor CPI indekset indtil videre toppede ud i 9,1%.

Når vi taler med vores netværk af makroeksperter, synes hovedscenariet ikke at være en situation som i 1980’erne, hvor renterne var over 10%. Vi tror mere på et worst case scenarie tættere på det, vi så i 2006, hvor rentestigningerne toppede ved 5,3%. For at undgå renter i det niveau, som vil være mere end en fordobling i forhold til de nuværende 2,5%, kræver det, at den amerikanske centralbank hurtigt får bedre hånd om inflationen. Som vi ser det ihvertfald.

Vi har tilpasset vores aktieportefølje

Hos Horizon3 har vi forsøgt at navigere i denne makroøkonomiske usikkerhed ved at positionere os mod aktier, der har medvind fra strukturelle megatrends, og som er mindre inflations- og recessionsfølsomme. Den investeringsstrategi er vi glade for og vi oplever generealt, at den fungerer godt relativt til indeksene. Både når markedet stiger og når det falder, som var tilfældet i denne uge.

Vi har struktureret vores aktieportefølje efter tre forskellige tiers alt efter, hvor virksomhederne er i deres udviklingscyklus. Via linket herunder kan du læse mere om de tre tiers, hvis du vil.

Læs mere om vores investeringsstrategi og tiers her.

Grundet den fortsæt store usikkerhed om de makroøkonomiske forhold, har vi øget vores allokering mod tier 1 virksomheder. Vi er stadig investeret i de samme virksomheder, som vi var for en uge siden. Vi har blot allokeret lidt om i porteføljen, så vi lige nu er en anelse mere positioneret mod tier 1 virksomheder – og lidt mindre mod tier 3.

Se hvilke virksomheder vi har i vores portefølje.

Kigger vi på virksomhederne i vores aktieportefølje, så har det været en relativt stille uge. Dog er der nyt om Kahoot, Upstart, SoFi og Snowflake, som vi kort har dækket i afsnittene nedenfor.

General Atlantic bliver største aktionær i Kahoot

Fredag blev det offentliggjort, at General Atlantic har købt Softbanks aktier i Kahoot (OSLO:KAHOOT.OL). Dermed bliver de med en ejerandel på 15% største aktionær i Kahoot. Nyheden fik i går Kahoot aktien til at stige med 22%.

Hos Horizon3 ser vi det som positivt, at der nu er vished om det fremtidige ejerskab af Kahoot. Softbank er udfordret økonomisk, hvilket den sidste måned har fået Softbank til at sælge ud af deres Kahoot aktier. En stor del af dette har, som vi læser det, været mere af nød end lyst. 

Upstart vinder innovationspris

NAFCU, som er brancheforening for de amerikanske kreditforeninger, har givet Upstart (NASDAQ:UPST) en innovationspris. Prisen er givet for Upstarts indsats med skabe en bedre låne- og kundeoplevelse og for at gøre kredit tilgængelig for flere – og til bedre vilkår.

Hos Horizon3 anerkender vi de udfordringer, som Upstart har med deres forretningsmodel, men glæder os samtidig også over, at deres value proposition høster anerkendelser de steder, hvor deres service bliver brugt. Det lover godt for fremtiden. Specielt hvis de også kan løse de partnerrelaterede udfordringer i deres forretningsmodel, som vi påpegede ved sidste kvartalsregnskab.

Læs mere om udfordringerne med Upstarts forretningsmodel her.

Bank of America øger kursmålet for SoFi Technologies

Bank of America øgede i løbet af ugen deres kursmål på SoFi Technologies (NASDAQ:SOFI) til $9 per aktie. Det nye kursmål blev givet af to årsager. 

Den første årsag er afklaringen på tilbagebetaling af studielån, som siden coronapandemiens start har været sat på pause i USA. Det er fra primo 2023 slut, hvilket forventeligt vil give SoFi medvind. 

Den anden årsag er startet på NFL sæsonen, hvor finalen sidste sæson blev spille på SoFi Stadium i Los Angeles. Det var en dyr men klog markedsføringssatsning, som har fået SoFi til også i år at bruge NFL i sin markedsføring. Forventningen er, at det vil øge kundetilgangen til SoFi.

SoFi aktien lukkede fredag i kurs $6,05 per aktie, hvilket er godt stykke under det nye kursmål fra Bank of America.

Nyt kursmål for Snowflake

Needham Investment Bank gav i ugens løb Snowflake (NYSE:SNOW) på $240 per aktie, hvilket er godt stykke over fredagens kurs på $185.

Mike Cikos, som er analytiker hos Needham Investment Bank, forklarer de høje kursmål med, at data er den nye olie, at de totale adresserbare marked i 2026 forventes af være $248 mia. og at Snowflake med sit innovative produkt og skalérbare forretningsmodel er en af de virksomheder, der forventeligt vil få størst fordel af den strukturelle udvikling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev i dag og modtag én gang om ugen vores perspektiv på aktieugen der gik.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Læs mere om vores kommende investeringsforening