Horizon3

Fire regnskaber med optimistiske toner for fremtiden

Det har været en travl uge i fonden, hvor fire af fondens virksomheder var ude med kvartalsregnskaber. I volatile perioder er det rart at kunne gøre status på, hvordan virksomheder klarer sig, og hvad de tænker om fremtiden. Det er nemlig det, der driver aktiekursernes langsigtede udvikling og afkast.

Hovedkonklusionen på de fire kvartalsregnskaber er, at vi er optimistiske hvad virksomhedernes fremtid angår. Især fik Elon Musk og Tesla  manet et rygte til jorden, som har fået mange til at tvivle på det langsigtede vækstpotentiale i Tesla. Derudover var det fint at få valideret, at ServiceNow stadig har fuld vind i sejlen, og at fondens nye investering Spotify kigger ind i et 2024 med overskud.

Den sidste af fondens porteføljevirksomheder til at offentliggøre regnskab i indeværende uge var Microsoft. Det regnskab var stærkt nok til, at det fredag trak store dele af det tech-relaterede aktiemarked op. Dermed lukkede fonden ugen med et afkast på 3,47% og 58,12% for de sidste tolv måneder.

Vores perspektiv på regnskaberne skal ikke betragtes som en anbefaling til andre om at købe eller sælge aktier i de fire virksomheder. Til det kender vi ikke læsernes økonomi, risikoprofil eller investeringshorisont.

Fonden har investeret i Spotify

Mandag foretog vi i fonden vores første investering i musiktjenesten Spotify (NYSE:SPOT) i forventningen om, at regnskabet tirsdag blev som det blev. Med flere end 600 millioner månedlige aktive brugere er Spotify den markedsledende musiktjeneste. I fonden har vi dog manglet at se, at de kunne konvertere deres store brugerbase og årlige omsætning på mere end €13 millarder til indtjening og positivt frit cash flow.

Den milepæl har de nu nået, hvorfor Spotify nu også lever op til fondens investeringskriterier.

For første kvartal var omsætningen €3,64 millarder, hvilket var 20% mere end samme kvartal sidste år. Indtjeningen på driften var på €168 millioner, hvilket var en markant forbedring i forhold til sidste års driftsunderskud på €156 millioner. Det frit cash for årets første tre måneder var $207 millioner og 263% mere end for tolv måneder siden.

Vores forventning er, at Spotify herfra vil forbedre deres indtjeningsmarginer samtidig med, at omsætningen ventes at stige fra €13,2 i 2023 til €20,1 milliarder i 2026. Væksten forventer vi vil være drevet af både deres musiktjeneste såvel som vækst inden for podcast og ikke mindst lydbøger, som vi har store forventninger til.

Vi betalte mandag $280,97 for aktierne i Spotify, som stadig er blandt fondens mindste positioner.

Elon Musk maner Tesla rygte til jorden

Tirsdag kom også Tesla (NASDAQ:TSLA) med en status på første kvartal. Det var efter vores vurdering Tesla’s bedste earnings call, siden daværende CFO Zachary Kirkhorn trådte tilbage i august måned sidste år. Vi oplevede en fokuseret Elon Musk, som var klar i sine udtalelser.

Regnskabet for første kvartal var til gengæld ikke det bedste. Men dog nok bedre end mange havde frygtet. Deres produktions- og salgstal for første kvartal har været kendte siden 2. april og på baggrund af disse, havde analytikerne forventet en omsætning på $22,26 milliarder og en nettoindtjening på $0,50 per aktie. De tal nåede Tesla ikke helt, men måtte nøjes med en en omsætning på $21,03 millarder og et nettooverskud på $0,45 per aktie. 

TESLA RAMMER LANGT FORBI ANALYTIKERNES SALGSFORVENTNINGER

Kursen på Tesla aktien defineres om nogen på baggrund af forventninger til fremtiden. Og det havde på det seneste lagt yderligere pres på aktiekursen på grund af et rygte om, at Tesla helt havde droppet deres planer om at lancere en prisbillig bil. Et rygte, som var startet af Reuters, og som viste sig at være usandt.

I stedet for at skrotte planerne om en prisbillig bil, så accelereres de. Og i stedet for én bilmodel er det forventningen, at der kommer flere. Den første prisbillige bil forventes at ramme markedet i første halvdel af 2025, og vil være en vigtig katalysator for Tesla’s næste vækstfase. 

Den selvkørende FSD software er også en væsentlig del af Elon Musk’s fremtidsvision for Tesla. Og her virker fremtiden nu til at være tættere på end nogensinde. Den nyligt lancerede supervised full service driving har allerede tæt på en million brugere i Nordamerika og vil uden større besværligheder kunne udvides til resten af verden. Hvis regulatorerne vil tillade det. 

Planen om prisbillige biler og den selvkørende software indeholder også en stor vision om Robotaxi, som er en førerløs ride-hailing service, der minder meget om Uber’s. Bare uden omkostninger til chauffører. Tesla har allerede meldt ud, at de 8. august vil fortælle om de konkrete planer for Robotaxi.

Kvaliteten af Tesla’s AI team, mængden af deres data og størrelsen på deres investeringer gør, at vi i fonden i dag er mindre skeptiske end tidligere, hvad Robotaxi angår. Vi anerkender dog også, at der stadig er usikkerheder, som endnu ikke er validerede. Vi har derfor valgt at fastholde vores Tesla position på de cirka 2%.

ServiceNow havde et rigtig stærkt første kvartal

Sent onsdag offentliggjorde ServiceNow (NYSE:NOW), som driver en cloudbaseret softwareplatform der hjælper virksomheder med at optimere deres workflows på tværs af siloer, regnskab for deres første kvartal. Det var et rigtig godt regnskab, som også var endnu bedre end analytikernes konsensusforventninger.

Den samlede omsætning for årets første tre måneder var $2,60 milliarder, hvilket var en halv procent mere end forventet. Af den kom $2,52 millarder fra abonnementsforretningen, som også er det omsætningstal, ServiceNow fortrækker at kommunikere og blive målt på af investorerne. Den er på tolv måneder vokset 25%.

Nettoindtjeningen var $3,41 per aktie og hele 44% mere end i første kvartal sidste år. Det var samtidig knap 9% mere end forventet af analytikernes, hvis der tages i udgangspunkt konsensusestimaterne. Det frie cash flow var $1,21 millarder svarende til 47% af deres samlede omsætning. 

Generelt havde ServiceNow stigende indtjeningsmarginer på tværs af hele forretningen, hvilket vidner om en stærk markedsposition og en attraktiv business case for ServiceNow’s value proposition. At de samtidig opjusterer deres guidance for omsætningen for hele 2024 er kun med til at bekræfte de hypoteser.

For hele 2025 forventer ServiceNow en omsætning på cirka $10,57 millarder og en driftsoverskud på omkring $3,07 millarder. 31% af årets samlede omsætningen forventes ifølge CEO Bill McDermott at blive konverteret til frit cash flow.

ServiceNow er en tier 2 position i fondens portefølje med en allokering på knap 3,5% af den samlede formue.

Microsoft øger nettoindtjeningen med 20%

Torsdag var Microsoft (NASDAQ:MSFT) ugens sidste porteføljevirksomhed til at rapportere tal for det kvartal, der sluttede 31. marts. Det var som allerede skrevet et rigtigt stærkt regnskab, som viste en vækst i nettoindtjeningen på hele 20%. 

Omsætningen var $61,86 milliarder og 17% højere end for tolv måneder siden. Nettoindtjeningen var $21,94 milliarder eller $2,94 per aktie. Væksten var i høj grad drevet af forretningsområdet Intelligent Cloud, som nu udgør 43% af den samlede omsætning.

Under Intelligent Cloud ligger Azure, hvis omsætning på tolv måneder steg 31%. Dermed tager Microsoft stadig markedsandele fra Google Cloud og Amazon Web Services, som kommer med regnskab i næste uge. AI relaterede services stod for 7 basispoint af de 31% vækst. 

På ledelsens earnings call torsdag aften nævnte CEO Satya Nadella, at efterspørgslen efter Microsofts cloud og AI services er blevet så stor, at kapacitet er en udfordring. Derfor har de i de forgangne kvartal investeret $14 millarder i at udbygge kapaciteten , så de kan følge med efterspørgslen. De vil også i fremtiden fortsætte med at investere for at fastholde deres markedsledende position.

Microsoft regnskabet var vigtig af flere årsager. Dels er det blandt fondens allerstørste positioner og dels er Microsoft en god indikator for, hvordan mange af virksomhederne i fondens investeringsunivers har det. Udover at Microsofts egen aktiekurs steg 2,64% dagen efter regnskabet, så var der derfor også pæne kursstigninger til eksempelvis Nvidia, MongoDB og Datadog, som alle indgår i fondens aktieportefølje

Fondensinvestorer modtager tirsdag udbytte

Tirsdag vil fondens medinvestorer modtaget udbytte på 1,10 kr. per investeringsbevis for 2023. Beløbet fragik fondens kurs fredag, og kan naturligvis geninvesteres i fonden for at opnå optimal compounding effekt.

Udbyttebetalingen er udregnet på baggrund af de gevinster, som fondens realiserede i 2023. Det vil sige udbytteindtægter betalt til fonden og kursgevinster på de aktier, fonden solgte. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende nyt om fonden samt analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 163.7

Læs mere om fonden Horizon3 Innovation