Horizon3

Software aktier led torsdag og fredag de største kurstab i ti år

Det har været en hård uge for aktionærerne i de globale softwarevirksomheder. Ifølge Bank of America var torsdag og fredag de to dage i de sidste ti år, hvor software aktierne led de største kurstab. Det ramte også kursen på vores fond, som onsdag til fredag faldt fra kurs 157,10 til 148,25.

Det svarer til et fald 5,63%, hvilket vi naturligvis ikke er tilfredse med.

De to dages kraftige kursfald i software aktier blev udløst onsdag aften, hvor Salesforce (NYSE:CRM) præsenterede deres regnskab for første kvartal. Det blev første gang siden fjerde kvartal 2006, hvor Salesforce ikke levede op til analytikernes forventninger, når det kommer til omsætningsvækst. Den realiserede omsætning på $9,13 mia. var dog kun 0,15% under analytikernes konsensusestimat.

På det efterfølgende earnings call var der to ting, som ikke behagede analytikerne og investorerne, og som fik Salesforce aktien til at falde næsten 20%. Den ene var nedjustering af forventningerne til den fremtidige omsætningsvækst. Den anden og mest væsentlige årsag var, at der i kølvandet på ledelsens earnings call spredte sig et uheldigt narrativ om, at virksomheders egenudviklede AI-baserede large language modeller på sigt vil kunne erstatte de fleste softwarevirksomheder. 

I fonden ser vi ikke en stor sandsynlighed for, at virksomheders egne large language modeller vil disrupte Salesforce eller andre  ledende softwarevirksomheder. For det første tror vi ikke, at virksomhederne vil bruge AI til at bygge deres egne avancerede CRM systemer eller cybersecurity løsninger. Og for det andet tror vi ikke, at de har kompetencerne og ressourcerne til at gøre det, om de så ønskede det.

Mange af fondens aktier blev også ramt

Selv om vi i fonden ikke ejer aktier i Salesforce, så påvirkede deres earnings call alligevel de fleste software aktier i vores portefølje på en negativ måde. Eksempelvis faldt kursen på ServiceNow (NYSE:NOW) aktien fra  onsdag til fredag med 10,15% og CrowdStrike (NASDAQ:CRWD) aktien med 10,26%. Det er til trods for, at der ikke var nogen specifikke nyheder ude om de to virksomheder.

Hårdt gik det også ud over Datadog (NASDAQ:DDOG) og Snowflake (NYSE:SNOW)  aktierne, som måtte se deres værdi falde med henholdsvis 9,45% og 8,10% i ugens sidste to dage. 

Værst gik det ud over regnskabsaktuelle UiPath (NYSE:PATH) og MongoDB (NASDAQ:MDB), som hos os  begge er tier 3 virksomheder. Deres aktiekurs faldt onsdag til fredag med 33,01% og 29,32%. Begge virksomheder leverede bedre end forventede tal på både top- og bundlinjen, men var til gengæld konservative i deres forventninger til resten af året. Det gælder især UiPath, mens MongoDB kun var et par procent under analytikernes konsensusforventninger, hvad omsætningsvækst angår.

Kun cybersecurityvirksomheden Zscaler (NASDAQ:ZS) slap gennem de to dage med et positivt afkast på 3,40%. Det skete efter et kvartalsregnskab torsdag, hvor de slog analytikernes indtjeningsforventninger med 36%. Derudover opjusterede de forventningerne til hele årets nettoindtjening med 9% til mellem $2,99 og $3,01 per aktie.

UiPath skifter CEO efter kun fire måneder

Som nævnt ovenfor faldt UiPath (NYSE:PATH) aktien torsdag og fredag med 33,01%. Udover den generelle negative stemning omkring software aktier handler det også om virksomheden selv. 

For fire måneder siden gik Rob Enslin fra at være co-CEO til at være ene mand på posten. Torsdag offentliggjorde UiPath så, at han allerede træder tilbage igen og overlader rollen til Daniel Dines, som er medstifter af UiPath og bestyrelsesformand i virksomheden. Rokaden kommer samtidig med, at de i forbindelse med offentliggørelsen af deres kvartalsregnskab onsdag aften nedjusterer både omsætnings- og indtjeningsforventningerne for resten af 2024. 

Den slags pludselige forandringer stiller berettigede spørgsmål, og lidt hjælper det, at UiPath faktisk slog omsætningsforventningerne med knap 1% og nettoindtjeningen per aktie med næsten 12%. 

I situationer som disse er det dog værd at minde sig selv om, at UiPath er en markedsledende softwarevirksomhed, der hjælper sine kunder med at automatisere gentagne processer. Blandt andet ved hjælp af AI. I henhold til det internationale analysehus IDC, så har en UiPath kunde i gennemsnit en økonomisk gevinst på $4 mio. årligt, en ROI på 529% og en tilbagebetalingstid på kun et halvt år.

Attraktivt softwaremarked ser oversolgt ud

I fonden er vi naturligvis ærgerlige over, at månedens sidste to dag eliminerede størstedelen af maj måneds afkast. Vi vurderer dog, at størstedelen af de to dages kursfald til globale software aktier primært skyldes støj og til dels også overskydning i relation til, hvad virksomheder selv kan udvikle ved hjælp af AI.

Kigger vi generelt på segmentet for software aktier, kan vi se, at iShares ETF’en Expanded Tech-Software Sector (BATS:IGV) nu handler til den laveste fremtidige forventede nettoindtjening – også kaldet PEG ratio – siden coronakrisen i 2020. Værdisætningen er således også lavere end på bunden af den store markedskorrektion fra 2022.

Zoomer vi ind på en konkret virksomhed som MongoDB (NASDAQ:MDB) gennem en teknisk indikator som RSI indikatoren, kan vi i figur 1 se, at den aktie har nået det mest oversolgte niveau i fem år. RSI indikatoren måler styrken og hastigheden af en akties prisbevægelser og bruges til at vurdere, om en aktie er overkøbt eller oversolgt. 

Figur 1 - 5 årig RSI indikator for MongoDB aktien

Er RSI indikatoren over 70, signalerer det, at en aktie er overkøbt. Omvendt er en aktie teknisk set oversolgt, hvis RSI indikatoren er under 30. Fredag eftermiddag var den under 15 for MongoDB og altså på det laveste niveau i fem år. 

I fonden vil vi stadig være langsigtet investeret i MongoDB og andre innovative softwarevirksomheder med strukturel medvind, gode vækstmuligheder, positivt cash flow og stærke finansielle balancer. Vi vil også være søgende efter investeringsmuligheder, som kan gøre den kortsigtede volatilitet til en langsigtet mulighed.

Fondens afkast slår stadig de allerfleste vækstfonde i verden

Omend vi på ingen måder er tilfredse med, at fonden torsdag og fredag satte det meste af en måneds afkast over styr, så ved vi også, at markedet på kort sigt kan være uforudsigeligt. Det er også en af grundene til, at fonden kun er for langsigtede investorer med en horisont på minimum fem år.

I figur 2 herunder har vi zoomet ud og kigget på fondens afkast siden lanceringen 6. februar 2023. Vi har også sammenlignet fondens afkast med de øvrige 680 fonde i kategorien Globale Large Cap Growth

Figur 2 - Fondens afkast siden lancering
Horizon3 er blandt de bedste vækstfonde i verden målt på afkast.

I figur 2 kan man se, at fondens samlede afkast siden lanceringen 6. februar 2023 er lige under 50% sammenlignet med afkastet for kategorien, som er i underkanten af 22%. I figuren ses  også, at det ikke har været en lige linje, hvad afkast angår. Eksempelvis var der også i sensommeren sidste år en periode med en nedadgående trend, hvad afkast angår. 

Den langsigtede trend er dog tydeligt, hvilket det foreløbige afkast på næsten 50% jo også bekræfter.

Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Når der er sagt, så har vi I fonden stadig stor tiltro til investeringsstrategien, som er at investere langsigtet i innovative og markedsledende vækstvirksomheder med strukturel medvind, positivt cash flow, solide finansielle balancer og dygtige ledelser, der også selv har hånden på kogepladen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende nyt om fonden samt analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Læs mere om fonden Horizon3 Innovation