Horizon3

Microsoft slutter 2023 med fint kvartal

Microsoft (NASDAQ:MSFT) kom tirsdag aften med et fint regnskab for fjerde kvartal, som samtidig afsluttede deres regnskabsår. Omsætningen fra Microsofts Cloud forretning, overskred $110 mia. for hele året, og bidrog dermed for første gang med mere end 50% af den samlede omsætning for 2023. Det er en vigtig milestone, som viser den stigende vigtighed af cloud forretningen.

De vigtigste nøgletal fra regnskabet

Vi har i tabel 1 nedenfor vist de vigtigste nøgletal fra Microsofts fjerde kvartalsregnskab. Tabellen viser, at omsætningen var $56,2 mia., som var 1,3% mere end forventet af analytikerne. Driftsresultatet landede på $24,3 mia., hvilket var 4,2% mere end forventet. Slutteligt overraskede Microsoft også positivt på nettooverskuddet, som endte på $2,69 per aktie og 5,5% mere end forventet af analytikerne.

Tabel 1 - Nøgletal for fjerde kvartal
Nøgletal
Realiseret
Forventet
Beat/Miss

Omsætning

$56,2 mia.

$55,5 mia.

+1,3%

EBITDA

$28,1 mia.

$27,3 mia.

+3,2%

EBIT

$24,3 mia.

$23,3 mia.

+4,2%

EPS

$2,69

$2,55

+5,5%

Tager vi et dybere kig ned i de forskellige forretningsområder, så er det også begyndt at lysne op. Især inden for Personal Computing, som har haft det svært i længere tid på grund af udfordrende makroøkonomiske forhold. Det har man blandt andet kunne se i salget af devices og Windows OEM licenser. Microsoft omsatte i fjerde kvartal for $13,9 mia. Det var en lille tilbagegang på 4% i forhold til sidste år, men dog bedre end analytikernes forventninger. Microsofts ledelse nævnte også selv på deres telekonference, at den del af forretningen er begyndte at se bedre ud.

I forretningsområdet Productivity and Business Processes var omsætningen $18,3 mia., hvilket var en stigning på 10% i forhold til sidste år. Væksten var primært drevet af kundetilgang og øget engagement på Office365 og Dynamics.

I Intelligent Cloud forretningen var omsætningen $24 mia., hvilket var en stigning på 15%. Det var en en smule foran forventningerne. Samlet set steg omsætningen fra serverprodukter og cloud-tjenester med 17%. Omsætningen fra Azure og andre cloud-tjenester voksede med 26%, herunder cirka ét procent fra AI-tjenester, som stadigvæk udgør en minimal andel af det store billede.

Forventningerne til næste kvartal

Microsoft forventer at nå en omsætning på $54,4 mia. i første kvartal af 2024. Deres forventede driftsresultat for samme periode er $24,1 mia., og de estimerer et nettooverskud på $2,64 per aktie.

For at støtte væksten inden for Microsoft Cloud og efterspørgslen efter deres AI-platform, som er kendetegnet ved at kræve en del hardware ressoucer, planlægger Microsoft at øge investeringerne i deres cloud-infrastruktur. De vil øge investeringerne kvartalsvist for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Samtidig er de opmærksomme på at effektivisere driften og styre omkostningerne i overensstemmelse med efterspørgslen og indtjeningen.

I Horizon3 er vi tilfredse med både regnskabet og forventninger til næste kvartal.

Microsoft satser benhårdt på AI

Microsoft har de seneste år arbejdet målrettet på at udvide deres forretning og produkter med AI-teknologi. Som en af verdens førende teknologivirksomheder har Microsoft forstået vigtigheden af at inkorporere kunstig intelligens i deres produkter og tjenester for at forblive på forkant med innovation – og imødekomme kundernes behov.

Et af de mest fremtrædende eksempler på Microsofts satsning på AI er deres cloud computing-platform Azure, der tilbyder en bred vifte af AI-tjenester og -værktøjer. Med Azure Cognitive Services har virksomheden gjort det nemmere for udviklere at integrere avancerede AI-funktioner som sproggenkendelse, billedgenkendelse og følelsesanalyse i deres applikationer. Dette har givet virksomheder mulighed for at skabe mere intelligente og personaliserede løsninger til deres brugere.

Desuden har Microsoft investeret stort i forskning og udvikling inde for AI. De har etableret Microsoft Research AI, hvor forskere og ingeniører samarbejder om at udforske nye AI-teknologier og anvendelsesområder. Dette har resulteret i nyskabende fremskridt inden for maskinlæring, naturlig sprogbehandling, computer vision og meget mere.

AI er også blevet integreret i Microsofts produktlinje, herunder Windows, Office-suite og Microsoft 365. Dette har ført til nye og forbedrede funktioner, der optimerer produktivitet og effektivitet for brugerne.

Microsoft har tydeligt forpligtet sig til at være en førende aktør inden for AI-teknologi og udvide deres forretning ved at tilbyde innovative og skalerbare AI-løsninger. Deres vedvarende engagement i forskning, udvikling og samarbejde med det bredere teknologiske samfund sikrer, at de forbliver i spidsen for den rivende udvikling inden for kunstig intelligens og fortsat opfylder behovene hos deres kunder verden over.

Under telekonferencen lagde Microsofts CEO Satya Nadella især vægt på den stigende efterspørgsel efter AI-løsninger hos nye og eksisterende kunder. Her sagde han blandet andet, at kunderne spørger om, hvordan Microsoft kan hjælpe dem. De spørger også om, hvor hurtigt de kan få hjælp.

I Horizon3 anser vi Microsoft for at være blande de allervigtigste spillere inden for AI. Vi vil i de kommende kvartaler og år følge tæt med i, hvordan det udvikler sig og skaber af forretning.

Investeringscasen er valideret

I Horizon3 er vi tilfredse med regnskabet for fjerde kvartal. Der er ingen tegn på recession og det fremgår tydeligt, at Microsofts produkter og services har stor appel i markedet.

Vi er især spændt på at følge udviklingen inden for cloud og AI-teknologi, hvor Microsoft virkelig har annonceret mange nye og spændende produkter, som de samtidig har formået at integrere i deres eksisterende produkt suite. Vi ser frem til at se, hvor mange kunder der vælger at tage disse løsninger i brug og med hvilken hastighed.

Vi er fortsat imponerede over Microsofts stærke produktportefølje, der dækker vigtige trends som cloud computing, AI, cybersecurity, produktivitet og meget mere. Deres dygtige ledelse har vist sig at være eksekveringsdygtig samtidig med, at de investerer i innovation. Satya Nadella’s vision om at fortsætte med at investere i den digitale omstilling og være på forkant med udviklingen giver os tillid til deres fremtidige succes. 

En anden styrke ved Microsoft er deres evne til at hjælpe kunderne med at optimere deres ressourcer og gøre mere med mindre. Dette er især værdifuldt for virksomhederne, der i stigende grad fokuserer på effektivitet og omkostningsbesparelser. 

Læs vores investeringscase for Microsoft

I Horizon3 anser vi i den grad vores langsigtgede investeringscase for Microsoft som værende intakt.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev i dag og modtag løbende analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke. 

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Bliv medinvestor i vores investeringsforening