Horizon3

Microsoft leverer regnskab som rammer inden for skiven

Microsoft leverede tirsdag aften d. 24. januar regnskab for 2. kvartal for 2023. Et regnskab som vi i Horizon3 har set meget frem til, da det kunne være med til at give os et øjebliksbillede af, hvad vi kan forvente os af de kommende regnskaber.  

Microsoft er fortsat påvirket af de makroøkonomiske forhold,  som har forårsaget økonomisk afmatning, hvilket har gjort at mange virksomheder er begyndt at fokusere på deres omkostninger, som får nogle til at reducere deres it-budgetter. Det påvirker naturligvis Microsoft på den korte bane, da disse kortvarigt vælger at træde på bremsen med den digitale omstilling.

I sidste uge kunne Microsoft annoncere at man afskedigede omkring 11.000 medarbejdere og i den forbindelse meddelte Satya Nadella at miljøet er skiftende og at virksomhederne er begyndt at fokusere og prioritere deres it udgifter. Under corona pandemien så man et accelererende forbrug i takt med at selskaberne skulle omstille deres infrastruktur til hybrid work. Denne tendens er nu ændret til, at man er mere fokuseret på at optimere og få mest muligt ud af sine it omkostninger.  Det fremgik også ret tydeligt af virksomhedens guidance, som blev taget skuffende imod af markedet. Mere om det senere.

Nøgletal for regnskabet

Som det fremgår af tabel 1 nåede Microsoft en omsætning på $52,7 mia. som ikke helt levede op til forventningerne på $52,9 mia. Nettooverskud per aktie endte på $2,32 som var 2,3 % højere end for konsensusestimaterne.

Tabel 1 - Nøgletal for Microsoft's andet kvartal
Q2 2023 Microsoft logo
Realiseret
Forventet
Beat/Miss

Omsætning

$52,7 mia.

$52,9 mia.

-0,4%

EPS

$2,32

$2,27

+2,3%

Som nævnt så påvirker de makroøkonomiske forhold væksten hos Microsoft, hvor man ser en generel afmatning af økonomien. Især Personal computing segmentet har været udfordret af en faldende efterspørgsel. Her måtte Microsoft konstatere et fald på 19%, hvor især Windows OEM er den helt store synder, hvor omsætningen er faldet med 39%. Derudover ser vi også omsætningen falde i Xbox med 12% i forhold til samme kvartal sidste år. Den positive overraskelse indenfor personal computing segmentet er, at man er begyndt at opnå mere succes indenfor search og reklamer, hvor man har set en stigning på 10% i forhold til samme kvartal sidste år. 

Microsofts Cloud segment, som i daglig tale går under navnet Intelligent Cloud, leverede et fint resultat. Her voksede omsætningen til $21,5 mia. hvilket er en stigning på 18 % i forhold til året før. Virksomhederne fortsætter med at flytte services ud i skyen, og Azure hoster i dag dobbelt så mange, som man gjorde for 2 år siden. Til trods for det, så ser Microsoft fortsat dette som et tidligt stadie på de langsigtede cloud muligheder, hvor især Ai teknologi er kommet på alles læber, efter at OpenAi lancerede ChatGPT til offentligheden. I vores sidste nyhedsbrev skrev vi blandt andet om, hvordan Microsoft samarbejder med dem, hvor rygterne går på en mulig investering på op til 49% ejerandel af selskabet. 

Det kan du læse mere om her

Microsofts sidste forretningsben, også kendt som Productivity and Business Processes, formåede at generere en omsætning på 17 mia., hvilket var en stigning på 7% i forhold til året før. Microsofts omsætning for Office Commercial-produkter og cloudtjenester steg med 7 %, med en vækst i Office 365 Commercial på 11 %. Office Consumer-produkter og cloud-tjenesters omsætning faldt med 2%, men Microsoft 365 Consumer-abonnenter voksede til 63,2 millioner. LinkedIn-omsætningen steg også med 10 %, mens omsætningen fra Dynamics-produkter og cloudtjenester steg med 13 %, drevet af Dynamics 365-omsætningsvækst på 21 %. 

Konservativ guidance

Drejer vi fokus over på fremtidig guidance for næste kvartal, så var markedet som helhed ikke begejstret. I Horizon3 forholder vi os roligt hertil og kigger mere på den langsigtede tendens, hvor vi mener at Microsoft er fantastisk positioneret. 

Tager vi et kig på hvad Microsoft selv forudsiger for de 3 forretningsben, så forventer man at Productivity and Business Processes vil vokse mellem 11 og 13%. Kigger vi mod Intelligent Cloud, så regner man med at omsætning her vil vokse mellem 17 og 19%. Tager vi det sidste forretningsben som er Personal Computing, så forventer man negativ vækst på samme niveau, som er drevet af faldende efterspørgsel på Windows OEM og salg af enheder. 

Vores tanker om regnskabet

I Horizon3 er vi meget tilfredse med vores investering i Microsoft. Regnskabet var som forventet og ramte inden for skiven. I første halvdel af regnskabsåret er 70% af omsætningen kommet fra deres kommercielle forretning, hvor 70% kommer fra Microsoft Cloud. Det viser blot hvor stærk deres cloud forretning er, og at fundamentet er robust, hvor man fortsætter med at vinde markedsandele og samtidig bevæger sig  ind i nye områder såsom Ai workloads. 

Vi mener de har et fantastisk stærkt produkt-mix inden for nogle strukturelle trends såsom cloud, cybersecurity, produktivitet mm. Derudover har de en dygtig ledelse, som formår at eksekvere samtidig med, at der investeres i innovation. Satya Nadella’s budskab om, at Microsoft vil fortsætte med at investere i den digitale omstilling og være på forkant med udviklingen gør os trygge. Derudover er Microsoft fantastisk dygtige til at hjælpe deres kunder med at gøre mere med mindre, hvilket er blevet et fokusområde for virksomhederne. Slutteligt er vi glade for at høre om deres disciplinerede tilgang til virksomhedens omkostningsstruktur. 

Du kan læse vores investeringscase på Microsoft her.

Vores fond lanceres snart på Nasdaq

Horizon3 lanceres på Nasdaq til februar. Vi kommer med den endelige dato når de sidste detaljer er på plads. Hvis du synes det lyder interessant og gerne vil med på rejsen, så kan du skrive dig op nedenfor.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Bliv medinvestor i vores investeringsforening