Horizon3

ASML tjente flere penge end forventet i første kvartal

ASML (AEX:ASML.AS), som er en af hovedleverandørerne til chipproducenterne, offentliggjorde onsdag regnskab for årets første kvartal. Resultatet slog analytikernes forventning til både omsætning og indtjening i et marked, som generelt set har været præget af faldende efterspørgsel den seneste tid. Regnskabet indeholdt også en opjustering af forventningerne til andet kvartal.

Eneste sten i skoen var ordretilgangen, som var lidt svagere end forventet og en naturlig konsekvens af, at kundernes chip-lagre på kort sigt har hobet sig lidt op. Ledelsen i ASML virkede dog på earnings call optimistiske i relation til også at kunne sælge 100% af deres kapacitet i årene fremover.

ASML tjente 19% flere penge end forventet

Vi har i tabel 1 nedenfor vist de vigtigste nøgletal fra ASML’s kvartalsregnskab. Tabellen viser, at omsætningen var €6,75 mia., som var 6,5% mere end forventet af analytikerne. Driftsresultatet landede på €2,21 mia., hvilket var 15,4% mere end forventet. Slutteligt overraskede ASML også positivt på nettooverskuddet, som endte på €4,95 per aktie og 19,1% over konsensusforventingen.

Tabel 1 - Nøgletal for ASML's første kvartalsregnskab
Nøgletal
Realiseret
Forventet
Beat/Miss

Omsætning

€6,75 mia.

€6,34 mia.

+6,5%

EBITDA

€2,38 mia.

€2,06 mia.

+15,1%

EBIT

€2,21 mia.

€1,91 mia.

+15,4%

EPS

€4,95 

€4,16

+19,1%

I Horizon3 er vi meget tilfredse med regnskabet, som oven i købet kommer i en periode, hvor andre virksomheder i sektoren har haft kortsigtet modvind.

Tager vi et kig på ordreindgangen, så har selskabet en backlog ved udgangen af første kvartal på omkring €39 mia., som er næsten to gange årets omsætning. CEO Peter Wennink sagde blandt andet på earnings call, at man fortsat ser høj efterspørgsel efter deres systemer, og at de er særdeles fortrøstningsfulde i relation til at få afsat den produktionskapacitet, som endnu ikke er helt udsolgt for de kommende år.

Grunden til, at hele produktionskapaciteten endnu ikke er solgt er, at dele af markedet har oplevet faldende efterspørgsel. Det har fået lagrerne til at hobe sig lidt op, hvorfor der ikke er kommet helt så mange ordre, som ASML tidligere har været vandt til. 

Den endnu ikke solgte produktionskapacitet gav anledning til mange spørgsmål fra de aktieanalytikere, som deltog i onsdagens earnings call. I Horizon3 er vi mindre bekymrede for den del, da vi er langsigtede investorer i virksomheden. Og i den henseende hørte vi ikke noget på ledelsens earnings call, som rykker ved vores tro på det langsigtede investeringspotentiale i ASML. 

Derimod glæder vi os over, at de fortsætter med at investere i innovation og i at effektivisere deres fabrikker, så de i fremtiden vil få endnu bedre produkter, kortere time-to-market og hurtigere levering. I første kvartal blev der investeret €948 mio. i R&D. ASML har €6,7 mia i kontanter og andre let omsættelige aktiver og dermed musklerne til både at innovere og komme godt og sikkert gennem perioder med eventuelle ugunstige markedsbetingelser.

ASML opjusterer forventningerne til andet kvartal

Forud for første kvartals regnskab var forventningen, at ASML i andet kvartal vil omsætte for $6,43 mia. Det tal blev præciseret på onsdagens earnings call og opjusteret til at lande i intervallet mellem €6,5 og €7 mia. For hele 2023 forventer man en omsætning, som er mindst 25% højere end i 2022, hvor den var €21,17 mia.

Udover en opjustering af omsætningsforventningerne til andet kvartal, så er det også ledelsens vurdering, at ASML i år vil forbedre deres dækningsgrad i forhold til 2022. Sidste år var den 50,54%, mens den for første kvartal var 50,6%. 

Amerikanske chip restriktioner kan koste ASML 

På den geopolitiske scene kan chipkrigen mellem Kina og USA potentielt få indflydelse på ASML’s forretning på den korte bane. Ledelsen arbejder derfor også på at minimere risici og fastholde sin markedsposition.

De nuværende  spændinger og handelstvister mellem USA og Kina, herunder begrænsninger på eksport af avanceret teknologi, har skabt bekymring omkring ASML’s forretning i Kina. Der er frygt for, at Kina vil forsøge at udvikle sin egen  halvlederindustri for at reducere sin afhængighed af udenlandske leverandører.

ASML har et godt, langvarigt og forhold til Kinas halvlederindustri, og det er i ASML’s interesse at fortsætte med at levere avanceret teknologi til deres kinesiske kunder. Ikke desto mindre har ASML udtalt, at de overholder alle nuværende eksportkontrolregler og er forpligtet til at beskytte deres intellektuelle ejendom. 

I Horizon3 holder vi naturligvis øje med denne geopolitiske spænding. Vi ser dog et alt for stort marked og potentiale til, at vi på den lange bane vil sidde udenfor. Ifølge en rapport fra GlobalDatas, “Artificial Intelligence (AI) Chips – Thematic Research”, vil den accelererende adoption af AI drive den globale omsætning for AI-chips med en årlig vækstrate på 30%, fra 12 milliarder dollars i 2021 til 130 milliarder dollars i 2030.

Vi tror ikke, efterspørgslen efter ASML’s løsninger vil falde. Men den kan selvfølgelig flytte fra Kina til i højere grad at koncentrere sig om eksempelvis USA og Japan.

Investeringscasen er intakt

Som investorer i ASML var vi tilfredse med onsdagens kvartalsregnskab, som var bedre end ventet samtidig med, at der også var en opjustering i forhold til andet kvartals forventninger.

I Horizon3 ser vi ASML som den dominerende spiller i lithography markedet med en markedsandel på over 60%. Virksomheden investerer tungt i innovation for at bevare sin teknologiske lederskab og sikre, at deres kunder kan fortsætte med at producere de mest avancerede chips. 

Det er vores vurdering, at den strukturelle medvind inden for eksempelvis AI, cloud og data vil hjælpe ASML til at vokse profitabelt mange år frem i tiden. Selvfølgelig forudsat, at de kan fastholde og udbygge deres i forvejen stærke markedsposition.

Læs vores investeringscase for ASML

Slutteligt er ASML’s kunder nogle af de største halvlederproducenter i verden, og virksomheden har et tæt samarbejde med dem for at sikre, at deres lithography teknologi opfylder deres behov.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev i dag og modtag løbende analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke. 

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Bliv medinvestor i fonden