Horizon3

ASML Logo

Investeringscase for ASML aktien

ASML (AEX:ASML.AS) er en af de vigtigste halvlederudstyrsproducenter i verden. Det hollandske firma er verdens førende  producent af avancerede lithografisystemer til chip-industrien, som bruger ASML’s teknologi  til at ætse kredsløbsmønstre på silicium vafler.

ASML betragtes af mange som en af de førende og mest innovative virksomheder i halvlederindustrien. ASML er også den eneste producent af high-end EUV (ekstreme ultraviolette) lithografisystemer, som bruges til at producere verdens mindste og tætteste chips.

Hvorfor investere i ASML aktien?

ASML er som nævnt en innovativ virksomhed, der fremstiller avancerede lithografisystemer, der bruges til at producere små, komplekse og kraftfulde chips med stor præcision og hastighed. Deres EUV-systemer er højteknologiske og koster omkring $200 mio. per stk.

ASML omsatte i 2022 for $22,67 mia. og forventes i, hvoraf næsten 30% endte på bundlinjen som overskud. I år forventer ledelsen, at omsætningen vokser med minimum 25% og at overskudsgraden bliver endnu bedre. Lytter man til de mange analytikere, der dækker ASML aktien, så er konsensusforventningen, at de i 2025 omsætter på den gode side af $38 mia. Det svarer til en potentiel omsætningsvækst på ca. 70%, hvis man måler fra 2022 til og med 2025.

For andet kvartal 2023 havde ASML en omsætning på $6,90 mia., hvilket var 3% mere end forventet. Endnu bedre så det ud for indtjeningen, som var $4,93 per aktie eller 7,1% mere end forventet. Dette flotte resultat er skabt i en periode, hvor chip-industrien ellers har set en lille afmatning grundet et midlertidigt faldt i efterspørgslen efter chips. 

Det flotte, kortsigtede resultater ser vi i Horizon3 som en validering af ASML’s stærke markedsposition, hvor patenterede teknologier blandt andet har været med til at give dem en betydeligt konkurrencefordel. En konkurrencefordel der konkret også betyder, at ASML har større efterspørgsel efter deres produkter, end deres produktionskapacitet kan følge med til.

Vi vurderer, at ASML er en vigtig spiller med en unik markedsposition i en sektor med lang, strukturel medvind. Derudover investerer virksomheden massivt i innovation og effektivisering af deres fabrikker, hvilket vi tror, vil vil give dem endnu større voldgrave i fremtiden. 

Vi tror på, at den strukturelle medvind, unikke markedsposition og voksende voldgrav vil føre til vækst i omsætningen, høj indtjening og et betydeligt frit cash flow i mange år frem – og at det på lang sigt vil komme investorer i ASML aktien til gode.

Due diligence score

54

Point

Vi scorer alle investeringer efter parametre som produkt, forretningsmodel, potentiale, økonomi og ledelse. Den højeste mulige score er 60 point. 

ESG Score

0

Du kan læse mere om ESG
og scoringsmetoden her.

.

Investeringscasen for ASML

Herunder har vi kort beskrevet de kritiske hypoteser for vores investering i ASML.

Høj vækst

ASML forventes at øge omsætningen med 70% fra 2022 til 2025, hvor omsætningen forventes at runde $39 mia.

Høj voldgrav

ASML har flere patenterede teknologier, en unik markedsposition og er i en sektor med enorme entry barriers.

Stærkt brand

ASML er meget anerkendt og foretrukken leverandør hos store chipproducenter som for eksempel TSM, Samsung og Micron.

God forretningsmodel

ASML har med en overskudsgrad på 30% en stærk forretningsmodel, som hjælper dem til at tjene penge på eksisterende og nye kunder.

Høj innovationskraft

ASML investerer massivt i innovation, hvilket er med til at udbygge deres stærke markedsposition. I 2022 beløb det sig til mere end $3,5 mia.

Strukturel medvind

Vi tror på, at chipindustrien vil vokse sig markant større de næste fem til ti år, og at ASML er godt positionere til at drage fordel af denne strukturelle medvind.

Økonomiske forventninger for ASML aktien

Baseret på estimater fra de analytikere der dækker ASML, forventes omsætning og værdisætningen at udvikle sig som vist herunder.

Forventet omsætning i mia. $

Forventet overskud per aktie i $

Forventet P/E værdi

Sidst opdateret 16. oktober 2023

Da vi ikke kender læserens risikoprofil eller investeringshorisont, skal denne investeringscase ikke opfattes som en anbefaling om at købe eller sælge ASML aktier. 

Læs mere om ASML

Herunder kan du læse vores nyheder og researchmateriale hvor vi bl.a. berører ASML.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag vores gratis analyser og få et bedre indblik i verdens mest innovative vækstvirksomheder og hvorfor vi tror, det vil give et godt, langsigtet afkast at investere i dem.

Lyserøde prikker
Lyserøde prikker
Bliv medinvestor i vores UCITS fond