Horizon3

ASML slår de opjusterede forventninger for andet kvartal

ASML (AMS:ASML), som leverer avanceret fotolitografil-systemer til halvlederindustrien, offentliggjorde onsdag regnskab for årets andet kvartal. Resultatet slog analytikernes forventninger til både omsætning og indtjening. Det resultat er vi i fonden naturligvis tilfredse med. Ikke mindst taget i betragtning, at ASML på sidste kvartals telekonference opjusterede forventningerne til netop andet kvartal.

De vigtigste nøgletal fra regnskabet

Vi har i tabel 1 nedenfor vist de vigtigste nøgletal fra ASML’s kvartalsregnskab. Tabellen viser, at omsætningen var €6,90 mia., som var 3% mere end forventet af analytikerne. Driftsresultatet landede på €2,26 mia., hvilket var 6,5% mere end forventet. Slutteligt overraskede ASML også positivt på nettooverskuddet, som endte på €4,93 per aktie og 7,1% over konsensusforventingen.

Aktiemarkedet tog blandet imod resultatet, som startede med at sende aktien op med knap 1,70%, men da dagen var omme var aktien dog alligevel faldet med 1,85%. I dag onsdag er kursfaldet fortsat. For hele 2023 er aktiekursen dog steget med cirka 24%.

Tabel 1 - Nøgletal for regnskabet for andet kvartal
Nøgletal
Realiseret
Forventet
Beat/Miss

Omsætning

€6,90 mia.

€6,70 mia.

+3,0%

EBITDA

€2,44 mia.

€2,23 mia.

+9,4%

EBIT

€2,26 mia.

€2,13 mia.

+6,5%

EPS

€4,93 

€4,60

+7,1%

I Horizon3 er vi tilfredse med regnskabet for andet kvartal. Det viser med stor tydelighed, at efterspørgslen efter ASML’s avancerede teknologi til fremstilling af chips var stærk, og at deres produkter stadig har stor appel i markedet.

En anden positiv ting var dækningsbidraget, der i andet kvartal steg til 51,3%. Det var over ASML’s egne prognoser. Det var drevet af større indtjening fra DUV immersionssystemer og muligheden for at bogføre en del af deres order backlog som realiseret omsætning tidligere end forventet. 

R&D-udgifterne udgjorde €1 mia., mens udgifterne til salg, markedsføring og administration beløb sig til €281 mio. Dette vidner om en effektiv styring af ressourcer og en fin evne til at holde omkostningerne under kontrol.

På balancen sluttede ASML andet kvartal med likvide midler og kortfristede investeringer på €6,3 mia. Dette giver virksomheden en solid økonomisk base og handlingsfrihed til at investere i innovation og styrke deres position som teknologisk leder i branchen. 

En yderligere bemærkelsesværdig præstation var den imponerende ordrebeholdning, som ved udgangen af andet kvartal var på €38 mia. Det indikerer en stærk fremtidig efterspørgsel efter ASML’s litografiløsninger, hvilket giver tro på fremtiden.

Forventningerne til resten af 2023 hæves

Kigger vi på forventningerne til tredje kvartal, så forventer ASML, at nettoomsætningen vil ligge mellem €6,5 og €7 mia. Det er en lille opjustering i forhold til analytikernes konsensusforventninger.

Bruttoavancen forventes at blive omkring 50%, hvilket er lidt lavere end sidste kvartal. Driftsomkostningerne forventes at ende på nogenlunde samme niveau som for første kvartal.

Slutteligt har ASML hævet sine forventninger for hele 2023 og forventer nu, at nettoomsætningen i år vil vokse 30% i forhold til året før. Det er et niveau over de tidligere udmeldte vækstforventninger på 25%.

Usikkerhed om omsætningen i 2024

På telefonkonferencen blev der stillet mange spørgsmål vedrørende omsætningen for 2024, hvor hele ASML’s produktionskapacitet endnu ikke er helt udsolgt.

ASML erkender, at der er visse udfordringer forbundet med ordretilgangen for 2024. Det skyldes hovedsageligt makroøkonomiske forhold og afventende kunder. På telekonferencen fortalte ledelsen dog, at de er optimistiske og oplever stærk interesse for deres løsninger. Specielt når de kigger ind i 2025, hvor mange skal have opdateret deres produktionsapparater.

Af samme grund udtrykte CEO Peter Wennink også optimisme og tillid til, at mulighederne for vækst vil fortsætte med at vise sig i de kommende kvartaler. Han forsikrer, at virksomheden vil gøre alt for at omsætte potentialet til konkrete ordrer.

I Horizon3 vurderer vi, at der er en god sandsynlighed for, at 2024 bliver endnu et godt år for ASML.

ASML er involveret i chipkrigen mellem Kina og USA

ASML er ligesom en lang række andre chipvirksomheder blevet fanget i den amerikanske indsats for at afskære Kina fra centrale teknologier. Herunder de der er involveret i fremstillingen af avancerede halvledere. I oktober sidste år indførte USA omfattende eksportrestriktioner på visse teknologier til Kina, som Washington frygter kunne blive brugt til militære eller kunstig intelligens-applikationer. Biden-administrationen har presset allierede lande til at følge efter med lignende begrænsninger.

I juni indførte Holland, hvor ASML har sit hovedkvarter, også eksportrestriktioner på avanceret halvlederudstyr. Virksomheder vil nu blive påkrævet en licens fra regeringen for at eksportere visse teknologier til Kina.

Selvom der er kommet nogle restriktioner for salg af nogle DUV maskiner til Kina, så udtalte Wennink på telefonkonferencen, at de ikke forventer det får nogen betydelig indvirkning på deres år i 2023, når man ser på eksportkontrolforanstaltningerne som helhed. Man afventer derudover spændt på at se, om der kommer yderligere restriktioner fra USA, efter rapporter om, at Washington overvejer yderligere kontrol med teknologieksport til Kina.

I Horizon3 holder vi naturligvis øje med denne geopolitiske spænding. Vi ser dog et alt for stort marked og potentiale til, at vi på den lange bane vil sidde udenfor.

Investeringscasen er intakt

Med en markedsandel på mere end 60%, opfatter vi i Horizon3 ASML som den førende spiller på markedet for fotolitografi-systemer. Vi ser også en virksomhed med strukturel medvind, som investerer betydeligt i innovation og i at bevare en dominerende position på markedet. 

Læs vores investeringscase for ASML

Regnskabet for andet kvartal viser, at ASML står stærkt i markedet. De vokser flot trods udfordrende markedsforhold og formår at tjene gode penge. Samtidig fik vi på telekonferencen valideret, at udsigterne for resten af 2023 ser bedre ud end for bare tre måneder siden.

Vi anerkender usikkerheden for 2024, hvor der fortsat ikke er udsolgt af produktionskapaciteten. Vi har samtidig tillid til at ledelsen har styr på sitationen og vil holde øje med de kommende udmeldinger herom.

På lang sigt er vi begejstrede for ASML’s mission om at levere de mest avancerede chips til deres kunder. Derudover vurderer vi, at den strukturelle medvind inden for områder som AI, cloud og data vil hjælpe ASML med at opretholde profitabel vækst i mange år fremover. Selvfølgelig forudsat, at de kan bevare og styrke deres allerede stærke markedsposition.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev i dag og modtag løbende analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke. 

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Bliv medinvestor i vores investeringsforening