Horizon3

Teslas leveringstal for tredje kvartal skuffer analytikerne

Tesla (NASDAQ:TSLA) offentliggjorde tidligere i dag produktions- og leveringstal for deres populære elbiler. Tallene blev sendt ud før åbningen af det amerikanske aktiemarked – og de var lavere end forventet af analytikerne. Det fik Tesla aktien til at falde mere end 4% i førmarkedet. Den endte dog i et lille plus på 0,55%, da markedet lukkede kl. 22 dansk tid.

I fonden udnyttede vi kursfaldet til at øge vores beholdning af Tesla aktier. 

Midlertidigt fald var allerede varslet

I alt producerede Tesla 430.488 biler i tredje kvartal, hvilket var knap 6% færre end analytikernes konsensusforventning. Under målet ramte leveringstallene også med 435.059 biler. Her havde analytikerne forventet 456.722. De skuffende tal er dog stadig henholdsvis 18% og 33% flere end for tredje kvartal sidste år.

I figur 1 herunder har jeg vist de sidste ti års udvikling i antal leverede biler for tredje kvartal. Af den kan man se, at den gennemsnitlige årlige vækst siden 2014 har været 56%.

Sidste ti års leveringsantal for tredje kvartal

Sammenligner vi andet og trejde kvartals leveringsantal, så har Tesla oplevet en tilbagegang på knap 7%. Et fald i både produktionen og leverede antal biler var dog allerede varslet af Elon Musk på deres seneste telefonkonference i forbindelse med præsentationen af regnskabet for andet kvartal. Der blev det forklaret, at investorerne skulle forvente et midlertidigt fald i produktion og levering, da flere fabrikker i tredje kvartal ville gennemføre en række vedligeholdelses- og opgraderingsprojekter.

Vi er som langsigtede investorer i Tesla derfor ikke bekymrede over dagens produktions- og leveringsantal, men vurderer, at fondens investeringscase er intakt.

Læs vores investeringscase for Tesla

Vi vil i fonden genbesøge vores investeringscase for Tesla i forbindelse med kvartalsregnskabet for tredje kvartal, som offentliggøres 18. oktober.

Tesla fastholder forventningerne til hele 2023

Tesla har tidligere meldt ud, at de for hele 2023 forventer at levere 1,8 mio. biler. Det mål blev i forbindelse med offentliggørelsen af dagens tal endnu engang bekræftet. Det vil i givet fald svare til en vækst på 37% i forhold til 2022. Med dagens tal har Tesla allerede leveret flere biler i 2023 end i hele 2022, hvor de leverede 1.313,851 biler.

Skal Tesla lykkes med at levere 1,8 mio. biler kræves det, at de i årets sidste kvartal skal levere 475.926 biler. I fonden vurderer vi, at der en god sandsynlighed for, at de vil lykkes med det. Det skyldes ikke mindst den store efterspørgsel efter Model 3 Highland, som netop har fået et facelift, Teslas stærke markedsposition og den generelle strukturelle medvind, der opleves inden for elbiler. 

De makroøkonomiske forhold kan dog blive en udfordring, hvorfor der heller ikke kan udelukkes yderligere prisfald på Tesla bilerne. I særdeleshed ikke, hvis de amerikanske fortsætter med at stige i samme tempo, som de har gjort den seneste måneds tid.

Med hensyn til Cybertruck, så forventer vi ikke, at den vil have nævneværdig indflydelse på fjerde kvartals tal. Det forventer vi dog, at vi gradvist vil se den have i løbet af 2024.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Læs mere om fonden Horizon3 Innovation