Horizon3

Tesla logo

Investeringscase for Tesla aktien

Tesla (NASDAQ:TSLA) er verdens største producent af elbiler og en af verdens mest innovative virksomheder. I 2023 solgte de mere end 1,8 mio. biler og omsatte for næsten $97 mia. Sammen med USA er Kina Tesla’s største markeder, ligesom der også bliver solgt rigtig mange Tesla biler i Europa.

Udover at være verdens største elbilsproducent har Tesla også en voksende energiforretning. Den voksede i 2023 med 23% til en omsætning på den gode side af $6 mia., og er ved til at udvikle sig til en vigtig del af investeringscasen for Tesla aktien.

Elon Musk og Tesla har det seneste års tid også gjort store fremskridt med deres selvkørende FSD software, som nu sælges som supervised full self driving til $99 om måneden. I forbindelsen med præsentationen af regnskabet for første kvartal 2024 nævnte CEO Elon Musk, at fremtidens biler er selvkørende – og at det bliver en såkaldt hygiejnefaktor. 

Fonden Horizon3 Innovation investerede første gang i Tesla aktien den 14. februar 2023 til kurs $198,39.

Hvorfor investere i Tesla aktien?

Tesla aktien har haft en dårlig start på 2024, hvor det er en af aktierne i det amerikanske S&P 500 indeks, der er faldet mest. Som vi ser det skyldes det et svagt første kvartal, hvor der blev solgt markant færre biler end forventet af de analytikere, som dækker Tesla aktien.

Derudover har indtjeningsmarginerne været  under pres grundet Tesla’s mange prisnedsættelser. Konkret har det resulteret i, at overskudsgraden på driften skrumpede fra 16,8% i 2022 til blot 9,2% i 2023. Prisreduktionerne har dog lagt mere pris på mange af Tesla’s konkurrenter, som ikke den samme stærke finansialle balance. 

For første kvartal 2024 havde Tesla en omsætning på $21 mia., hvilket var 9% mindre end det samme kvartal året før. Der var dog mere optimistiske toner fra Elon Musk og resten af ledelsen på det earnings call, der var i forlængelse af regnskabet. Og de var også mere konkrete end i lang tid. I hvert fald som vi ser det.

Modsat mange analytikeres bekymring, så forventer Tesla at sælge flere biler i 2024 end i 2023. Derudover manede ledelsen også et andet negativt rygte til jorden, som har handlet om, at Tesla ville stoppe udviklingen af en prisbillig model. Elon Musk bekræftede modsat rygterne, at Tesla har valgt at accelerere udviklingen af ikke bare én men flere prisbillige bilmodeller. Det er samtidig forventningen, at disse modeller vil blive lanceret allerede primo 2025.

De prisbillige modeller vil sammen med endnu mere effektive produktionsprocesser bane vejen for en ny vækstkurve, som vil starte i 2025. Selvkørende biler bliver ifølge Elon Musk en væsentlig del af den nye vækstfase. Selv om det kan lyde som en fjern og urealistisk drøm, så benyttes den nyligt lancerede supervised full service driving allerede af cirka 900.000 Tesla biler på det nordamerikanske marked.

Efter en gratis prøveperiode på 30 dage vil den selvkørende software koste $99 om måneden. Eller $8.000 hvis man i stedet for en abonnementsløsning ønsker at købe den. Derudover er licensaftaler med andre bilmærker en af mange optionaliteter, investorer får med ved at investere i Tesla aktien.

Udover licensaftaler med andre bilmærker indeholder investeringscasen for Tesla også interessante optionaliteter inden for eksempelvis robotter og AI. Selv har Elon Musk flere gange nævnte humanoid robots som den største af dem alle.

Hvor flere store bilmærker på det seneste har mindsket deres commitment til elbiler, så har Tesla valgt at agere langsigtet og fortsætte sit investeringsprogram i nye bilmodeller, øget produktionskapacitet, selvkørende software og hele økosystemet omkring fossilfri bilisme.

Det har på kort sigtet kostet på indtjeningssiden og det frie cash flow. Men i fonden er det vores vurdering, at det er en rigtig strategi. Vi er dog bevidste om risikoen i at investere i Tesla aktien og Elon Musk, hvorfor det er også er blandt fondens små positioner. En passende størrelse til potentiel at kunne generere en stor gevinst til fonden, hvis det lykkes Tesla at realisere visionen. Men ikke større end at konsekvenserne vil være begrænsende, hvis det ikke gør.

Da vi ikke kender læsernes økonomi, risikoprofil eller investeringshorisont skal vores disposition ikke ses som en anbefaling om hverken at købe eller sælge aktier i Tesla.

Due diligence score

54

Point

Vi scorer alle investeringer efter parametre som produkt, forretningsmodel, potentiale, økonomi og ledelse. Den højeste mulige score er 60 point. 

ESG Score

0

Du kan læse mere om ESG
og scoringsmetoden her.

.

Investeringscasen for Tesla

Herunder har vi kort beskrevet de kritiske hypoteser for vores investering i Tesla aktien.

Strukturel megatrend

Vi tror, at Tesla er en af de virksomheder, der vil have allerstørst fordel af den strukturelle megatrend inden for fossilfri bilisme og hele økosystemet omkring den.

Ny vækstfase

Tesla er lige nu ved at forberede sig til den næste vækstfase, som forventes at starte fra 2025. Den rejse vil som langsigtede investorer gerne være med på.

Nye bilmodeller

Fra 2025 forventes Tesla at have mere prisbillige modeller på markedet, som kan åbne for et nyt segment. Det ser vi som afgørende for den næste vækstfase.

Selvkørende software

Den selvkørende FSD software er den hellige gral for Tesla, som potentielt vil disrupte markedet. De er endnu ikke helt i mål men tættere på en nogensinde.

Innovativ produktion

Tesla er enormt innovative hvad angår evnen til hele tiden at øge effektiviten og reducere deres omkostninger. Det tror vi vil have stor betydning for deres indtjening.

Optionaliteter

Tesla indeholder rigtig mange optionaliteter, som kan udvikle sig til nye og profitable vækstkurver. Energiforretningen er allerede godt på vej.

Økonomiske forventninger for Tesla aktien

Baseret på estimater fra de analytikere der dækker Tesla aktien, forventes omsætning og indtjeningen at udvikle sig som vist herunder.

Det er vigtigt at pointere, at de realiserede resultater kan afvige væsentligt fra konsensusestimater vist nedenfor

Forventet omsætning i mia. $

Forventet nettoindtjening i mia. $

Forventet frit cash flow i mia. $

Sidst opdateret 24. april 2024

Da vi ikke kender læserens risikoprofil eller investeringshorisont, skal denne investeringscase ikke opfattes som en anbefaling om at købe eller sælge Tesla aktien.

Læs mere om Tesla

Herunder kan du læse vores nyheder og researchmateriale hvor vi bl.a. berører Tesla aktien.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag vores gratis analyser og få et bedre indblik i verdens mest innovative vækstvirksomheder og hvorfor vi tror, det vil give et godt, langsigtet afkast at investere i dem.

Lyserøde prikker
Lyserøde prikker
Bliv medinvestor i vores UCITS fond