Horizon3

MongoDB aktien stiger 23% efter pletfrit regnskab

MongoDB (NASDAQ:MDB) har fuldt damp på alle kedler og leverede tirsdag aften et pletfrit regnskab, som sendte aktien op med næsten 23% om onsdagen i det amerikanske aktiemarket. Virksomheden, som har hovedsæde i New York, er godt på vej til at gøre sin moderne dataplatform til en egentlig kategoristandard. Det blev flere gange fremhævet på aftensens earnings call af CEO Dev Ittycheria, som vi også har sat ansigt på øverst oppe.

Regnskabet slog analytikernes forventninger

Hos Horizon3 lyttede vi med på ledelsens earnings call og har også nærlæst regnskabet for tredje kvartal, som slog analytikernes konsensusforventninger til både omsætning, indtjening og guidance. 

De vigtigste tal fra regnskabet har vi vist i figur 1 herunder.

Figur 1 - De vigtigste nøgletal fra tredje kvartal
Nøgletal
Årlig vækst
Realiseret
Forventet
Beat/miss

Omsætning

+ 47%

$334 mio.

$305 mio.

+ 9,5%

Dækningsbidrag

+ 51%

$248 mio.

$224 mio.

+ 10,7%

EBIT

+ 214%

$20

 - $9

+ 322.2%

Nettooverskud per aktie

+ 767%

$0,23

- $0,17

+ 235,3%

For tredje kvartal leverede MongoDB et negativt frit cash flow på $8,4 mio., hvilket er 8,7% bedre end sidste år, hvor tallet var minus $9,2 mio. Det er ikke et tal, der bekymrer os, da de ved udgangen af tredje kvartal havde kontanter og andre let omsættelige aktiver for $1,8 mia. Den samlede gæld var omkring $1,1 mia.

Vi hæfter os ved, at omsætningen vokser hurtigere end forventet men også, at indtjeningensmarginerne er blevet markant bedre siden tredje kvartal sidste år. Dækningsgraden er steget fra 73,1% til 74,2% og overskudsgraden er steget fra 1,1% til 5,6% de sidste tolv måneder.

Det flotte regnskab fra tredje kvartal var positivt påvirket af nogle enkelte store enterprise aftaler, hvor enkelte virksomheder har betalt forud, som er blevet indtægtsført i tredje kvartal. Af samme grund maner ledelsen også til besindighed hvad angår fjerede kvartal om end guidance også der overraskede positivt.

På earnings call talte ledelsen flere gange om, hvor fokuserede de er på profitabel vækst. Det er en udmelding vi er glade for i Horizon3 og især i det nuværende makroøkonomiske miljø.

MongoDB har potentiale til at blive en kategoristandard

Omsætningen fra Atlas, som er MongoDB’s cloudbaserede dataplatform, er siden tredje kvartal sidste år vokset med 61% og udgør nu samlet set 63% af den samlede omsætning på $334 mio. Det samlede antal kunder er på tre måneder vokset med 5,7% til 39.100 kunder.

På earnings call fortalte CEO Dev Ittycheria flere gange, at Atlas platformen er godt på vej til at udvikle sig til en kategoristandard. Det forklarer han med, at tilgange af nye kunder er høj samtidig med, at Atlas bruges til at udføre flere og flere opgaver. Samtidig er det en fleksibel platform, som fungerer fint sammen med alle tre hyperscalers, som er Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud. 

Analysehuset Forrester har kategoriseret MongoDB som markedsleder, hvilket vidner om, at også andre ser et rigtigt stort potentiale i deres platform. Derudover har de styrket samarbejdet med Microsoft, som gør det lettere for brugerne at bygge databaserede applikationer på Azure.

Dev Ittycheria fortalte også, at aktiviteten på MongoDB’s platform har været stigende fra andet til tredje kvartal. Det har naturligvis påvirket omsætningen positivt, da forretningsmodellen for den cloudbaserede Atlas platform er baseret på det faktiske forbrug. På den måde minder MongoDB’s forretningsmodel meget om Snowflakes.

Den årligt gentagende omsætning ligger stadig over 120%, men præcis hvor højt blev ikke konkretiseret. Andelen af kunder, som bruger mindst $100.000 årligt hos MondoDB er på tolv måneder vokset fra 1.201 til 1.545 kunder. Det er en stigning på knap 29%, hvilket er rigtig flot. 

Opjustering af forventningerne til fjerde kvartal

Trods et flot og pletfrit regnskab for tredje kvartal, så opjusterede MongoDB tirsdag aften også forventningerne til året fjerde kvartal. Det er på ingen måde den generelle trend i denne regnskabssæson, hvor billedet snarere har været det modsatte.

Nedenfor har vi opsummeret midtpunktet for de nye forventninger til fjerde kvartal i forhold til, hvad ledelsen forventede ultimo andet kvartal.

  • En omsætning på $336 mio., hvilket er 5,2% mere end den tidligere forventning, som var $316 mio. for fjerde kvartal.
  • Et EBIT resultat på $7,0 mio., hvilket er 218% mere den den tidligere forventning, som var minus $5,9 mio.
  • Et nettooverskud på på $0,07 per aktie, hvilket 159% mere end den tidligere forventnings, som var et underskud på $0,12 per aktie.

For hele året forventer MongoDB en omsætning mellem $1,257 og $1,260 mia. EBIT resultatet forventes at lande et sted mellem $30,8 og 32,8 mio., men nettooverskuddet vil være $0,30 per aktie.

Investeringscasen er intakt

Hos Horizon3 er vi relativt nye investorer i MongoDB og indtil videre, er investeringscasen ihvertfald intakt. De vokser omsætningen i et hurtigere tempo end forventet og overrasker også positivt på indtjeningssiden. De positivt tal er drevet af det allervigtigste, som er en stærk platform, som potentielt kan blive en kategoristandard.

Læs vores investeringscase for MongoDB her

Vi vil fremadrettet holde øje med, hvordan kundetilgangen og aktiviteten på Atlas platformen udvikler sig og hvordan det sætter sig på virksomhedens omsætning og indtjening. 

MongoDB aktien lukkede i går i price/sales multipel på 8x, hvilket ikke er set lavere siden 2018. 

Da vi ikke kender læsernes økonomi, risikoprofil eller investeringshorisont, skal dette skriv ikke betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge aktier i MongoDB.

Tilmeld sig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev i dag og modtag én gang om ugen vores analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Læs mere om vores kommende investeringsforening