Horizon3

Microsoft og Alphabet leverer som forventet i svært kvartal

Tirsdag kom både Microsoft (NASDAQ:MSFT) og Alphabet (NASDAQ:GOOGL)  med regnskaber for henholdsvis første kvartal og tredje kvartal. Microsoft slog analytikernes forventninger til både omsætning og indtjening. Dog var forventningerne til næste kvartal mere afdæmpede end forventet. Det skyldes, at mange virksomheder lige nu har fokus på at reducere eller udskyde omkostninger og investeringer, hvilket også rammer Microsoft.

Alphabets kunne i sit kvartalsregnskab ikke leve op til investorernes forventinger, hvad angår omsætning og indtjening. Derudover var forventninger til næste kvartal også præget af et relevant sløvt annoncemarked. 

Begge aktier blev sendt ned i eftermarkedet af investorerne.

Microsoft leverede et fint regnskab trods vanskelige makroøkonomiske forhold

Som det fremgår af tabel 1 nåede Microsoft en omsætning på $50,1 mia. og et nettooverskud per aktie på $2,3. Det var henholdsvis 0,9% og 1,9% bedre end forventet.

Tabel 1 - Nøgletal for Microsoft's første kvartal
Q1 2023 Microsoft logo
Realiseret
Forventet
Beat/Miss

Omsætning

$50,1 mia.

$49,7 mia.

+0.9%

EBITDA

$24,3 mia.

$25,2 mia.

-3.7%

EBIT

$21,5 mia.

$21,3 mia.

+1.0%

EPS

$2,4

$2,3

+1.9%

Microsoft var i deres første kvartal påvirket af de makroøkonomiske forhold og en stærk dollarskurs, som udhulede noget af værdien fra deres internationale salg. Især PC segmentet har været udfordret af en faldende efterspørgsel. Her måtte Microsoft konstatere 15% lavere omsætning af Windows OEM. Derudover faldt omsætningen af fra den populære Xbox med 3% i forhold til samme kvartal sidste år.

Microsofts Cloud segment, som i daglig tale går under navnet Intelligent Cloud, leverede et fint resultat. Her voksede omsætningen til $25,7 mia., hvilket er en stigning på 24 % i forhold til året før. Cloud forretningen udgør nu mere end halvdelen af den samlede omsætning hos Microsoft. Regnskabet for Intelligent Cloud var negativt påvirket af stigende energiomkostninger, forklarede CFO Amy Hood på ledelsens earnings call. Ekstraregningen for første kvartal var $250 mio.

Hos Horizon3 er vi tilfredse med vores investering i Microsoft. De har et virkelig stærkt produkt-mix inden for nogle strukturelle trends som eksempelvis cloud og cybersecurity. Derudover har de en rigtig dygtig ledelse, som formår at eksekvere samtidig med, at der investeres i innovation. 

Vi er glade for CEO Satya Nadella’s budskab om, at Microsoft vil fortsætte med at investere i digitale megatrends og hjælpe deres kunder med at gøre mere for mindre samtidig med, at de vil være disciplinerede i forhold til virksomhedens omkostningsstruktur.

Alphabet havde et udfordrende kvartal

Google’s moderselskab Alphabet offentliggjorde også sit regnskab tirsdag. Heller ikke de var immune over for de makroøkonomiske forhold. Det påvirkede regnskabet, som bar præg af mindre end forventet vækst og stigende omkostninger, negativt. Vi har i tabel 2 vist de vigtigste nøgletal fra regnskabet.

Tabel 2 - Nøgle for Alphabet's tredje kvartal
Q3 2022 Alphabet logo
Realiseret
Forventet
Beat/Miss

Omsætning

$69,1 mia.

$70,6 mia.

-2.2%

EBITDA

$26,2 mia.

$28,0 mia.

-6.5%

EBIT

$17,1 mia.

$19,6 mia.

-12.5%

EPS

$1,1

$1,3

-15.4%

Det var Alphabet’s enorme forretnings for online annoncering, der havde det sværest i tredje kvartal. Men dårligere var det heller ikke. Omsætningen i annonceforretningen steg fra $53,13 til $54,43 mia., hvilket er en stigning på knap 2,5%. Det lyder ikke af meget, men vækst skal sammenligning med et tredje kvartal sidste år, som var ekstremt godt grundet coronapandemien. Derudover har en stærk dollarskurs også fået Alphabet’s omsætningen til at skrumpe, når fremvaluta omregnes til dollars.

Det er godkendt i kvartal, som var kendetegnet af makromodvind fra adtech virksomhederne.

Dykker vi lidt ned i annonceforretningen, som fylder knap 90% af Alphabet’s samlede omsætning, så havde YouTube det svært i tredje kvartal. Udover de makroøkonomiske forhold, så spiller konkurrencen fra TikTok også ind. Som modsvar til det, er de i fuld gang med at udvikle på YouTube Shorts, som de forventer sig meget af.

På positivsiden overraskede Google Cloud, som generede $6,9 mia. i salg i tredje kvartal. Det er 38% højere end samme kvartal sidste år og også en højere procentuelt vækst end både Microsoft og Amazon Web Services. Google Cloud er en strategisk prioritet for Alphabet og et område, der investeres kraftigt i. Man har til dato lanceres flere end 100 produkter og services på Google Cloud platformen, som hjælper virksomheder med at forbedre produktiviteten, reducere omkostningerne og arbejde samme på nye og mere moderne måder.

På ledelsens earnings call blev der spurgt en del ind til de stigende driftsomkostninger, som blandt andet skyldes, at man på bare tre måneder har ansat flere end 12.000 nye medarbejdere. Ledelsen gjorde der her klart, at man vil bremse op for nyansættelser i de kommende kvartalter, men sagde samtidige også, at man vil fortsætte med at rekruttere inden for strategisk udvalgte områder. 

Udover at bremse op for lønomkostninger, så har Alphabet også lukket Stadia, som streamede videospil online. 

Vores tanker om de to regnskaber

Overordnet set var der ikke de store overraskelser i regnskaberne fra Microsoft og Alphabet.

Hos Horizon3 forventede vi at Alphabet ville få det svært, da deres adtech forretning har været udfordret af faldende efterspørgsel og konkurrencen fra blandt andet TikTok. Vi vil de kommende kvartaler holde øje med, om opbremsningen i annonceforretningen kun er midlertidig, om cloud forretningen fortsætter sin vækst og de accelererende omkostninger aftager.

Microsoft regnskabet var vi i hovedtræk godt tilfredse med. De slår både forventningerne til omsætning og indtjening og har medvinde fra en række strukturelle trends. Vi vil fremover holde øje med, om PC segmentet finder sit gamle niveau og om efterspørgselen på cloud services vil øges i takt med, at makroforholdene forbedres. 

Vi ser ikke de fremtidige vækstmuligheder som værende svækket for big tech, men nærmere som noget turbulens, som alt andet lige er midlertidigt. Vi har hverken øget eller reduceres vores positionering mod Microsoft og Alphabet, men holder blot fast i vores nuværende vægtning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev i dag og modtag én gang om ugen vores analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.7

Læs mere om vores kommende investeringsforening