Horizon3

Endnu et kvartal med stærke big tech regnskaber

Regnskabssæsonen for kvartalet der sluttede ulimo december, er i fuld gang. I denne uge var det mange af big tech virksomheders tur til at offentliggøre regnskaber. Fonden ejer ikke aktier i dem alle, men Microsoft (NASDAQ:MSFT), Amazon (NASDAQ:AMZN) og Apple (NASDAQ:AAPL) indgår alle i fondens aktieportefølje. Derudover var også AMD (NASDAQ:AMD) ude med regnskab for deres fjerde kvartal.

Vores perspektiv på de fire regnskaber kan du læse mere om herunder. Men først giver vi en kort opdatering på januar måned, der på trods af høj volatilitet gav et afkast til fonden og dens medinvestorer på 3,57%. Til sammenligning steg Nasdaq Composite indekset 1,02%.

Fonden opnår attraktiv sharpe ratio

Fonden Horizon3 Innovation nærmer sig sin et års fødselsdag med et foreløbigt afkast til dato på 46,33%. Det er et afkast, som vi er meget tilfredse med, og som da også er markant højere end de store aktieindeks. Næsten endnu mere tilfredse er vi, når vi kigger på den sharpe ratio, som Nasdaq har givet fonden. Den var efter markedsluk i går på 1,54.

For de, der ikke kender til sharpe ratio begrebet, så måler den afkastet på en investering i forhold til den risiko, man som investor har påtaget sig. Og en sharpe ratio på 1,54 viser, at afkastet på en investering i vores fond det sidste år har været 54% højere per enhed risiko end den risikofrie rente.

En sharpe ratio over 1 er utryk for et godt risikojusteret afkast, mens en sharpe ratio under 1 er udtryk for det modsatte. Som en fond der har lagt stor vægt på risikostyringen, er vi naturligvis tilfredse med at have en god sharpe ratio.

Hvis du ønsker det, kan du tjekke vores og andre fondes afkast og sharpe ratio via dette link, som sender dig videre til Nasdaq.

Microsoft vokser cloudforretningen 24%

Tirsdag offentliggjorde Microsoft kvartalsregnskab for den periode, der sluttede 31. december 2023. Det viste en omsætning på $62 mia., hvilket var 18% højere end samme kvartal året før – og knap 1 mia. mere end forventet af analytikerne. Nettoindtjeningen var på $21,9 mia. eller $2,93 per aktie. Det var en stigning på hele 33% i forhold til året før.

Omsætningen i Microsoft cloudforretning steg 24% til $33,7 mia. Udover den strukturelle medvind er det med et dækningsbidrag på 72% også et særdeles profitabelt forretningsområde. Kigger vi specifikt på Azure, så var omsætningsvæksten 30%. Dermed vokser den del af forretningen hurtigere end både Amazon Web Services og Google Cloud.

Det positive cash flow fra driften var $18,9 mia. og 69% højere end året før. Endnu mere imponerede var det frie cash flow, som siden sidste år er steget 86% til $9,1 mia.

Fra ledelsens earnings call hæfter vi os ved, at CEO Satya Nadella talte om fortsæt øget forbrug og mindre fokus fra kunderne på at reducere omkostninger. Det øgende forbrug er ikke mindst drevet af AI, hvor Microsoft står som en af de vigtigste spillere i verden.

Microsoft er for øjeblikket fondens største position.

AMD oplever stor efterspørgsel efter ny chip

Tirsdag var også AMD ude med deres regnskab for fjerde kvartal 2023. Det viste en omsætning på $6,17 mia., hvilket var 10% højere end samme kvartal året før. Omsætningsvæksten var drevet af øget efterspørgsel fra data center kunder og PC producenter, mens vi så negativ vækst i forretningsområderne gaming og embedded

Nettoindtjeningen var $0,77 per aktie og præcis som forventet af analytikerne. Det var samtidig 12% mere end i samme kvartal sidste år. Det frie cash flow i fjerde kvartal var $0,24 mia. svarende til 4% af omsætningen.

Det vigtigste forretningsområde set med fondens øjne er Data Center segmentet. Her øgede AMD omsætningen 38% til $2,3 mia., mens overskudsgraden på driften også steg fra 27% til 29%. Her fortalte CEO Lisa Su om deres forventningen til deres nye MI300X GPU. Her forventer de nu at sælge for $3,5 mia i 2024 og ikke de $2 mia., som ellers tidligere har været meldt ud.

Det er godt nyt og helt sikkert medvirkenede til, at flere analysehuse efter regnsabet har hævet deres kursmål for AMD aktien.

Forretningsområdet Embedded havde et svært kvartal med et fald i omsætningen på 24% til $1,1 mia. Det er en vigtig forretning for AMD grundet dets høje dækningsbidrag. Hovedårsagen til det store omsætningsfald var fortsat store lagre. Det er forventningen af det billede vil fortsætte frem til sommeren 2024, hvorefter de forventer at vende tilbage til positivt vækst. 

AMD er en tier 2 position i fonden, som er steget næsten 16% i værdi siden årsskiftet. 

Amazon fortsætte sin profitable vækstrejse

Sent i aftes sendte Amazon sit regnskab for fjerde kvartal på gaden. Som vi ser det, er det nok det stærkeste regnskab nogensinde fra Amazon. Virksomhedens aktiekurs steg da også cirka 7% i det amerikanske eftermarked. I løbet af dagen har flere analysehuse også fulgt op med hævede kursmål.

Omsætningen steg 14% til $170 mia., hvilket var $4 mia. mere end forventet af analytikerne. 62% af omsætningen blev skabt i USA og Canada, mens 24% kom fra den internationale del af e-commerce forretningen. De resterende 14% kom fra den profitable cloud forretning, som samtidig genererede 67,5% af virksomhedens samlede nettoindtjening.

Udover fortsat fin vækst i både omsætningen og indtjeningen i cloud forretningen, så vi også et regnskab, hvor e-commerce delen for alvor begynder at blive profitabel. I hvert fald på det nordamerikanske marked. Her er indtjeningen fra driften på tolv måneder vokset fra et underskud på $0,24 mia. til et overskud på $6,46 mia.

Det betød også, at den samlede indtjeningen på driften i Amazon var næsten 26% højere end analytikernes konsensusestimat. Det ses også på det frie cash flow, som voksede til $36,8 mia. de seneste tolv måneder – fra et underskud på $12,7 mia. i perioden før.

aftenens earnings call fortalte CEO Andy Jassy, at det i går lancerede AI assistent Rufus, som vil hjælpe brugerne med at finde de varer, der er de rigtig for ham eller hende. Initiativer som disse har længe ligget i støbeskeen, og vi er glade for at se, at de nu når helt ud til kunderne. 

Amazon er lige nu fondens tredjestørste position. Det er overvejende sandsynligt, at vi vil øge allokeringen til Amazon efter det flotte regnskab.

Apple oplever udfordringer i Kina

Apple var den sidste af virksomhederne i fondens portefølje til at offentliggøre regnskab i denne uge. Som de fire andre indfriede de også analytikernes konsensusforventninger.

Apple’s omsætning var for deres første kvartal 2024 $119,6 mia., hvilket svarer til en vækst på 2%. De $96,5 mia. kom fra produktsalg og resten fra deres serviceforretning. Serviceforretningen, som med et dækningsbidrag på næsten 73% er den mest profitable del af Apple, voksede med 11% til en omsætning på $23,1 mia. 

Det var vi glade for at se, om end tallet ikke helt kunne leve op til markedets forventninger. 

Regnskabet fra Apple viste dog også, at de er udfordret på salget i Kina. Har var omsætningen $20,8 mia., hvilket var del mindre end analytikernes forventninger, som var $23,4 mia. 

Kigger vi på indtjeningen, så var nettoindtjeningen $2,18 per aktie og lidt højere end konsensusforventningerne og 16% mere end i samme kvartal sidste år. Cash flow tjent på driften var $39,9 mia. og det højeste nogensinde.

Det var regnskab fra Apple, som modsat eksempelvis Microsoft og Amazon ikke var helt uden udfordringer. Væksten er lav, og deres serviceforretning vokser også mindre end de to andres. Det er ikke nyt for os, hvorfor Apple for nuværende også er blandt de mindste positioner i fondens portefølje.

Vil i de næste kvartaler holde øje med, hvordan lanceringen af Vision Pro forløber, hvordan situationen i Kina udvikler og hvad Apple konkret har i pipeline inden for AI services. Det sidste rejste CEO Tim Cook en forventning om, at der snart ville være spændende nyt omkring.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende nyt om fonden samt analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Læs mere om fonden Horizon3 Innovation