Horizon3

De globale tech aktier er kommet godt fra start i 2023

Det har været en rigtig god uge for investorer i tech aktier. Det har vi også kunne se på vores egen aktieportefølje, som for ugen endte med et samlet afkast på 8,55%. Det skriver jeg mere om længere nede i dette Ugeperspektiv, hvor du også kan se virksomhederne i vores aktieportefølje, som er steget mest i værdi i ugens løb.

I Ugeperspektivet kan du også læse spændende nyt om MercadoLibre, Amazon, Cloudflare og Tesla, som i går reducerede priserne på deres biler med op til 20%. Jeg har delt vores første tanker om Tesla’s træk, som i den grad har delt vandene.

Inden vi når dertil, starter vi med lidt relevante makronyheder,

Den amerikanske inflation falder stadig

Onsdag kom der friske inflationstal fra det amerikanske Bureau of Labor Statistics. De viste, at inflationen for december var 6,5%, hvis man måler prisudvikling over de seneste tolv måneder. Det var stort set som forventet og samtidig markant lavere end for en måned siden, hvor tallet lå på 7,1%. 

I figur 1 herunder har vi vist inflationstallene for hele 2022. Her kan man se, at inflationen toppede med 9,1% i juni og at den siden er faldet med hele 260 basispoint til 6,5% i december, som samtidig var årets laveste.

Figur 1 - Amerikanske inflationstal for 2022

Kigger vi på kerneinflationen, som viser prisudviklingen fratrukket energi- og fødevarepriserne, så faldt den fra 6,0% til 5,7%. Det tal er stadig en smule højere end i starten af 2022, men ser alt andet lige også ud til at være knækket.

En interessant observation fra inflationsrapporten var, at inflationen på månedsbasis var negativ med 0,1%. For bare seks måneder siden lå det tal på plus 1,3%, så de kraftige rentestigninger har virket som tilsigtet. Det var første gang i 2022, at inflationenstallet fra måned til måned var i negativt territorie.

Goldman Sachs forventer ikke længere recession i Europa

Tirsdag var Sven Jari Stehn fra Goldman Sachs ude at præcisere deres forventninger til de makroøkonomiske forhold i Europa for 2023. Goldman Sachs forventer nu, at den europæiske økonomi vil vokse med 0,6% i stedet for at falde med 0,1%, som var deres forventning tilbage i november.

Præcissionen i Goldman Sachs’ forventninger skyldes to ting. Den første er lavere energipriser, hvilket alt andet lige vil gøre mange europæiske virksomheder mere konkurrencedygtige. Den anden ting er genåbningen af Kina, som de forventer vil skabe en øget efterspørgsel efter europæiske varer og tjenesteydelser.

Økonomen fra Goldman Sachs forventer også, at inflationen i Europa vil være nede på omkring 3,25% ved udgangen af året. For december måned lå inflationen på 9,2%.

Vores portefølje lavede afkast på 8,55%

De faldende inflationstal og det faktum, at den ti årige amerikanske markedsrente også er i en faldende trend, har haft positiv effekt på vores aktieportefølje og for tech aktier generelt. For ugen genererede vores aktieportefølje et afkast på 8,55%, hvilket primært var drevet af de ti virksomheder vist i figur 2.

Figur 2 - Aktier med det højeste afkast i uge 2

Hos Horizon3 har vi lige nu 22 virksomheder i vores aktieportefølje. Af dem faldt kun Kahoot i værdi, mens de resterende 21 lavede et positivt afkast.

Om den forgangne uges flotte afkast skal ses som et endeligt vendepunkt for tech aktier, kan vi desværre ikke spå om. Men som vi skrev om i sidste uge, føler vi os som langsigtede investorer ret trygge ved vores investeringsstrategi, som handler om at investere i innovative vækstvirksomheder med strukturel medvind, positivt cash flow og en lang vækstrejse foran sig. 

MercadoLibre fik uventet hjælp fra konkurrent

MercadoLibre (NASDAQ:MELI) genererede, som det ses i figur 2, det næsthøjeste afkast til vores aktieportefølje i ugens løb. En stor del af den kursstigning kan tilføres problemer hos Americanas, som er MercadoLibre’s største konkurrent i Brasilien.

Situationen er den, at Americanas (BVMF:AMER3) , som handles på børsen i Sao Paolo, tilsyneladende har fejl i deres regnskaber for i alt $3,9 mia. Både virksomhedens CEO og CFO forlod torsdag virksomheden efter, at nyheden kom ud. Det giver os grund til at tro, at anklagerne mod Americanas ikke er helt ubegrundede.

Kigger vi på ugens kursudvikling for de to virksomheder, så steg MercadoLibre aktien næsten 23% for ugen, mens investorerne i Americanas tabte knap 70% af deres penge.

Vi har længe set MercadoLibre som en attraktiv investeringscase. Den opfattelse har situationen hos Americanas kun været med til at styrke.

Amazon øger konverteringsraten med 25% 

Vi bliver i e-commerce sporet, hvor Amazon (NASDAQ:AMZN) i denne uge også kom med gode nyheder.

I 2022 lancerede Amazon ‘buy with prime’, som gør det muligt at bruge sin Amazon-konto til at tjekke ud på andre forhandleres websteder og samtidig modtage gratis to-dages levering.

Data fra testperioden har vist, at denne nye funktion har øget  kundekonverteringsraten med 25% i gennemsnit, hvilket skaber stor værdi for både Amazon såvel som de forhandlere, der bruger servicen.

Amazon har meddelt, at denne service nu vil blive rullet ud flere regioner. Det glæder vi os til at se resultatet af.

Tre spændende nyheder fra Cloudflare

Cloudflare (NYSE:NET) har annonceret flere nyheder i denne uge.

For det første har de for at beskytte medarbejdere mod flerkanals phishing-angreb, tilføjet nye zero trust e-mail sikkerhedsløsninger, som er kompatible med størstedelen af alle udbydere. Det giver kunderne en enkel og robust beskyttelse mod phishing og malware, som topper hackernes liste over metoder til at få adgang til virksomheders it-infrastruktur.

Derudover har Cloudflare annonceret et strategisk partnerskab med Palantir, hvor de sammen vil arbejde på at dokumentere og optimere cloud omkostninger. Mange organisationer kæmper med at opnå detaljeret synlighed over deres cloud-udgifter og i stigende grad en evne til nemt at administrere cloud-omkostningerne. 

Slutteligt har Cloudflare vundet en kontrakt hos CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency), som består I at levere registrerings- og autoritative DNS-tjenester til .gov domæner, som kategoriseres som top domænenavne. En vigtig del af opgaven består i at reducere angreb på .gov relateret infrastruktur og statslige organisationer.

Vi vurderer det som en klar blåstempling af Cloudflare, at CISA vælger Cloudflare til at håndtere denne opgave.

Tesla reducerer priserne med op til 20%

Tesla (NASDAQ:TSLA) annoncerede fredag morgen kraftige prisfald på deres populære elbiler på helt op til 20% alt afhængig af, hvilket model man køber. Overvejer man som dansker at købe en ny Tesla, kan besparelsen være helt op til 30%.

Som vi ser det, kan prisreduktionerne være motiverede af to ting.

Den ene er, at efterspørgslen efter Tesla’s biler er blevet mindre og at konkurrenterne rent faktisk er ved at indhente dem. En typisk træk kan i sådanne situationer være at sætte prisen på produktet ned for på at stimulere efterspørgslen. Med tanke på de rigtig store investeringer, Tesla har foretaget i at skalere sin produktion, er det afgørende for dem, at efterspørgslen ikke bare bevares – men at den vokser.

Motivationen for de store prisnedsættelser kan også have en mere offensiv karakter og handle om, at man vil vinde markedsandele i en periode, som forventes at blive udfordrende for mange bilmærker.

Ser vi på figur 3, som viser de forskellige bilproducenters overskudsgrad for det seneste aflagte kvartalsregnskab, kan man se, at Tesla er den mest profitable virksomhed af dem alle. Endda med et ret stort hul ned til nummer to på listen, som er Mercedes-Benz.

Figur 3 - Overskudsgrad for seneste aflagte kvartal

Med overskudsgraderne vist i figur 3 in mente er det vores vurdering, at Tesla’s konkurrenter på ingen måde er interesseret i at skulle konkurrere med dem på pris samtidig med, at de også skal investere store beløb i at hale ind på Tesla. 

Såfremt fredagens prisreduktionerne fredag er et offensivt træk, tror vi på, at det vil skabe en endnu stærkere konkurrencefordel for Tesla, øge efterspørgslen efter deres biler (og måske også deres FSD software) og gøre livet vanskeligere for deres konkurrenter.

Kigger vi på investorernes reaktioner, så faldt alle aktierne med undtagelse af Hyundai tilbage. Tesla slap dog med et fald på beskedne 0,94%, mens Ford og General Motors faldt henholdsvis 5,29% og 4,75%. Også de tyske producenter måtte se på, at værdien af deres virksomheder faldt. Værst gik det ud over Volkswagen, hvis aktiekurs fredag faldt med 2,94%.

Noget kan altså tyde på, at det indtil videre i hvert fald ses som et offensivt træk fra Tesla.

Efter nyheden fredag ser vi med endnu større interesse frem til Tesla’s næste earnings call, som heldigvis allerede er 25. januar. Her forventer vi, at blive klogere på motivationen bag prisnedsættelserne og hvordan det forventes at påvirke efterspørgsel og indtjening de kommende år. Her kunne det også 

Tilmeld dig ventelisten til vores investeringsfond

Vi håber snart at kunne offentliggøre en dato for lanceringen af vores kommende investeringsfond, som vil investere langsigtet i verdens mest innovative vækstvirksomheder.

Såfremt du ikke allerede har skrevet dig på ventelisten, kan du gøre det herunder. Så vil vi sørge for, du modtager tegningsmateriale og bliver inviteret med til vores informationswebinarer.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 163.7

Læs mere om vores nye investeringsfond