Horizon3

Compounding effekten kan give din opsparing superkræfter

Compounding er et emne, som mange, der investerer i aktier, er bevidste omkring. Med hvad betyder compounding på dansk egentlig? Og Hvordan øger man bedst compounding effekten af sin opsparing? Og hvordan kan du konkret finde ud af, hvad compounding kan gøre for din opsparing, hvad enten du investerer for private midler, din ratepension, en børneopsparing eller den overskudslikviditet, du måske har i din virksomhed?

De spørgsmål vil jeg på vegne af Horizon3 prøve at besvare i denne artikel. Nederst i artiklen er der også et link til vores investeringsberegner, som du kan bruge til at estimere compounding effekten af din investeringsplan.

Hvad er compounding på dansk?

Compounding på dansk kan måske bedst oversættes til rentes-rente-effekten. Det kan være en utrolig stærk kraft. Både når der tales om gæld og om opsparing. Siden du er på vores website, så antager vi, at du ønsker at blive klogere på compounding effekten ud fra et opsparingsperspektiv.

Lad os for eksemplets skyld forestille os, at du investerer 100.000 kr. i en investeringsforening. Lad os derefter går ud fra, at det er penge, du ikke skal bruge de næste fem år – og formegentligt heller ikke de næste ti. For eksemplets skyld laver vi den forudsætning, at din investering forrentes med 10% om året i hver af de år, de er investeret.

I figuren nedenfor har vi vist compounding effekten ud fra en 10-årig investeringshorisont.

Compounding effekten af 100.000 kr.

Figuren ovenfor viser, at 100.000 kr. investeret i dag, ved udgangen af år 5 er blevet til 161.051 kr. Din opsparing har med andre ord givet et afkast på 61,05%. Lad os nu antage, at du ikke skal bruge dine penge endnu, og lader pengene forblive i din foretrukne investeringsforening i 5 år mere. I det tilfælde vil din formue de efterfølgende fem år vokse med yderligere 98.323 kr. til i alt 259.374 kr.

Pointen omkring compounding er, at du de første fem år får et samlet afkast på 61.051 kr., mens du de sidste fem år opnår hele 98.323 kr. i afkast. Det er en forskel på 37.272 kr.. Forskellen kan tilskrives compounding effekten – også kaldet rentes-rente-effekten.

Få endnu mere compounding effekt med en månedsopsparing

Lad os nu antage, at du har skiftet job eller fået en forfremmelse på din nuværende arbejdsplads. Du er så heldig, at der også følger en lønforhøjelse med. Lad os sige, at det giver dig ekstra 1.000 kr. ekstra om måneden, som du har råd til at investere. Det vil sige, at du investerer 100.000 kr. plus 1.000 kr. hver måned i op til ti år. Afkasten er stadigt 10% om året.

Compounding effekten af 100.000 kr. med månedsopsparing

Som du kan se i figuren ovenfor, så gør den ekstra opsparing på 1.000 kr. om måneden en kæmpe forskel for compounding effekten af din opsparing. Efter fem år har modellen med månedsopsparing skabt et ekstra afkast på 80.587 kr. Tager vi den 10-årige horisont, er forskellen hele 210.374 kr. 

Kun få aktier er velegnet til compounding

At udnytte compounding effekten til at øge sin opsparing lyder indlysende rigtige i de flestes ører. Den brutale sandhed er dog desværre, at det er de allerfærreste aktier, som kan compounde værdi over ti eller tyve år. Specielt i en verden hvor innovation og disruption udfordrer eksisterende teknologier og forretningsmodeller.

Hos Horizon3 har vi seks investeringskriterer, vi bruger til at finde de vækstaktier, vi mener har potentiale til blive gode compounding aktier. Det er også den type aktier, som vil udgøre rygraden i den investereringsforening, vi håber at kunne invitere medinvestorer med i senere på året.

Seks investeringskriterer til identificere compounding aktier
 • Strukturelle megatrends
  Vi investerer kun i de virksomheder, som har rygvind gennem stærke, globale og strukturelle megatrends – og som vil drage størst fordel af dem.
 • Skalérbar forretningsmodel
  Det er helt afgørende for os, at de virksomheder vi investerer i, at har en skalérbar forretningsmodel – og solide voldgrave til at forsvare den.
 • Høj vækst
  På en 10-års horisont vil 74% af udviklingen i en virksomheds aktiekurs være defineret af den omsætningsvækst, den har genereret i perioden.
 • Stærk innovationskraft
  Virksomheder med en stærk innovationskraft udvikler løbende nye muligheder, som kan skabe helt nye og langvarige vækstkurver.
 • Positivt cash flow
  For os er det vigtigt, at de virksomheder vi investerer i, genererer positivt cash flow – eller som minimum har muligheden for det.
 • Skin in the game
  Det er afgørende os, at topledelsen ejer en væsentlig del af virksomhedens aktier – det giver skin in the game og incitamenter til at varetage virksomhedens bedste.

I henhold til OECD var der ved udgangen af 2019 omkring 41.000 børsnoterede virksomheder på verdensplan. 95% af dem har formentlig ikke potentiale til at blive en compounding aktie. Rigtig mange af virksomhederne vil formentlig slet ikke eksistere om ti eller tyve år.

Link til rapporten fra OECD

Hos Horizon3 er vores investeringsunivers, som hovedsagligt består af globale vækstaktier, et sted mellem 100 og 200 virksomheder. At investere i compounding aktier er indelysende rigtigt. I praksis kræver det dog ofte rigtig meget tid at finde dem – og løbende validere dem. 

Microsoft har været en god compounding aktie

Microsoft er efter vores begreber et godt eksempel på en god compounding aktie. Hos Horizon3 har vi også aktien i vores egen portefølje, da den lever op til alle seks investeringskriterer beskrevet i forrige afsnit. 

Kigger man på de sidste ti års udvikling i Microsofts omsætning og frie cash flow, ser man en imponerende vækst. 

Microsofts omsætning og frie cash flow

På ti år er Microsofts omsætning vokset fra $77 mia. til $198 mia. ved udgangen af det årsregnskab, som blev afsluttet 30. juni 2022. Det er en vækst på 157%. Det frie cash flow er i samme periode vokset med 171% til i alt $65 mia. Aktiekursen er steget 803%. 

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om Microsoft også de næste ti år vil være en god compounding aktie. Hos Horizon3 mener vi, at sandsynligheden er god, hvilket ikke mindst skyldes deres hurtigtvoksende cloud-forretning.

Se den potentielle compounding effekt af din investeringsplan

Vi håber, at dette skriv har gjort dig lidt klogere på, hvad compounding er, og hvilken effekt det potentielt kan have for en opsparing.

Hvis du ønsker en mere konkret idé om, hvad compounding kan gøre for din opsparing, så er du meget velkommen til at prøve vores gratis investeringsberegner. Det eneste du skal gøre, er at tage stilling til fire simple value drivers, som vil påvirke compounding effekten af din investeringsplan.

God fornøjelse – og happy compounding.

 

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Se compounding effekten af din investeringsplan