Horizon3

ASML havde rekordstor ordretilgang i fjerde kvartal

Hollandske ASML (AMS:ASML), som leverer avancerede fotolitografi-systemer til chips- og halvlederindustrien, offentliggjorde i går deres regnskab for fjerede kvartal 2024. Set med vores briller var det et godt regnskab, som slog  konsensusforventningerne til både omsætningen og indtjeningen.

Vi har i fonden tidligere nævnt, at vi først og fremmest vil holde øje med ordretilgangen i fjerde kvartal. Der blev vi med en rekordstor ordretilgang på €9,3 mia. positivt overrasket. Det lover godt for specielt 2025, hvor CEO Peter Wennink allerede på forrige earnings call telekonference nævnte, at han forventer en acceleration af væksten. Det synspunkt bekræftede han i går.

Investorerne reagerede særdeles positivt på regnskabet, og sendte onsdag ASML aktien op med 9,7%.

Omsætningen for hele året steg 30%

ASML’s omsætning i fjerde kvartal var €7,24 mia., hvilket var 12,6% mere end i fjerede kvartal 2023. Nettoindtjeningen var €2,05 mia. svarende til 28,3% af omsætningen. Kigger vi på nettoindtjeningen per aktie, så var den €5,21 og 9% mere end ventet. Det frie cash flow var €2,6 mia. i fjerde kvartal. Her havde forudbetalinger for aflagte ordrer en positiv indvirkning.

For hele 2023 voksede omsætningen med 30% til €27,6 mia. Nettoindtjeningen var €7,8 mia. eller €19,91 per aktie. Ved udgangen af 2023 havde ASML en order backlog på €39 mia.

I fonden er vi tilfredse med onsdagens regnskab fra ASML.

Konservative forventninger til 2024

På ledelsen telekonference gentog CEO Peter Wennink, at de forventer en omsætning i 2024 på samme niveau som i 2023. Det blev allerede meldt ud i forbindelse med sidste kvartals regnskab, så det overraskede ingen. Ledelsen forventer, at aktiviteten bliver størst i sidste halvdel af året.

Vores vurdering af telekonferencen var, at ledelsen var ret konservative med deres forventningsdannelse for 2024. Direkte adspurgt medgav de da også, at 2024 sagtens kan blive et bedre år end det, de lige nu ønsker at stå på mål for.

For hele 2024 er analytikernes konsensusforventning en omsætning på €27,26 mia. og en nettoindtjening på $18,99 per aktie.

ASML forventer igen høj vækst fra 2025

2024 forventes at blive et år, hvor man forbereder virksomheden til ny vækstperiode fra 2025. En vækstperiode der forventeligt også vil påvirke indtjeningsmarginerne positivt. Mere konkret fortalte CFO Roger Dassan, at ASML fra 2025 forventer en dækningsgrad i intervallet 54% til 56%. Til sammenligning var dækningsgraden 51,3% I 2023.

Roger Dassans argumenter for en højere dækningsgrad i 2025 var følgende:

    1. De forventer en højere omsætning i 2025, hvilket forbedrer udnyttelsen af virksomhedens faste omkostninger.
    2. De forventer, at hovedparten af omsætningen kommer fra nyere og mere avancerede systemer, som kan sælges til en højere dækningsgrad.
    3. De forventer mere moderate CAPEX investeringer, da det vil være på den anden side af deres igangværende ramp up.
    4. De forventer øget aktivitet i deres profitable serviceforretning.

På telekonferencen nævnte ASML ikke konkrete tal for den forventede omsætning i 2025. Men lytter man til analytikerne, så er deres konsensusforventning en omsætning på €33,34 mia. og en nettoindtjening på €27,21 per aktie. Det vil være 21% og 37% mere end i 2023, hvis forventningerne vel at mærke indfries.

Fonden har øget sin investering i ASML

I fonden er det vores vurderingen, at den langsigtede investeringscase for ASML er intakt – hvis ikke ligefrem styrket.

Det begrunder vi med, at ASML er i en industri med lang strukturel medvind, og vi de samtidig er en af de store markedsledere. Efter at have lyttet til telekonferencen og gennemgået regnskabet er vi også blevet bestyrket i vores tro på, at en ny vækstperiode snart vil begynde for ASML.

I den forbindelse er den rekordstore ordretilgang på €9,3 mia. i fjerde kvartal en god leading indicator. 

I fonden har vi derfor øget beholdningen af ASML aktier, så positionen stadig er blandt de fem største i fonden. Den gennemsnitlige pris per aktie er €625,23 eller cirka 20% lavere end onsdagens lukkekurs.

Da vi ikke kender læsernes økonomi, risikoprofil eller investeringshorisont, skal fondens disposition ej betragtes som en anbefaling om at købe eller sælge aktier i ASML.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Læs mere om fonden Horizon3 Innovation