Horizon3

Nyt AI produkt øger Microsofts markedsværdi med $105 mia.

Microsoft (NASDAQ:MSFT) annoncerede tirsdag, at de fremover vil kræve betaling for de virksomhedsbrugere, der ønsker at bruge Microsoft 365 Copilot i deres arbejde. Konkret vil det fremover koste $30 om måneden per erhvervsbruger, som ønsker at udnytte de mange AI funktionaliteter i 365 Copilot. Til gengæld får de et værktøj, der vil kunne øge både kvaliteten og produktiviten i det daglige arbejde.

Nyheden fik Microsoft aktien til at stige 3,98% svarende til en værdistigning på $105 mia.

Microsoft 365 Copilot skal ændre måden vi arbejder på

Microsoft 365 Copilot er en ny og AI drevet måde, brugere i fremtiden vil interagere med deres computere. Ved at kombinere large language models med brugeres egne data og apps, er ambitionen at levere en AI drevet copilot, der kan øge både produktiviteten og kvaliteten hos medarbejdere verden over.

Jeg har herunder delt en kort video, hvor du kan se mere om, hvad Microsoft 365 Copilot handler om. Den er cirka halvandet minut lang.

I forbindelse med lanceringen af produktet for cirka fire måneder siden nævnte Microsoft tre ambitioner for deres copilot. Den første handler om at højne kvalitet og kreativitet blandt virksomheders medarbejdere. Det kan eksempelvis være ved at lade copilot lave et første udkast til en præsentation i PowerPoint på et niveau, brugeren måske ikke selv er i stand til.

Den næste ambition handler om at øge medarbejderes produktivitet i det daglige arbejde. De fleste af os ønsker at kunne bruge vores arbejdstid på opgaver, der virkelig betyder noget. Med copilot kan man tage brodden af de arbejdsopgaver, der tager tid, men ikke nødvendigvis skaber værdi for i stedet at koncentrere sig om de opgaver, der gør. Det kan for eksempel være ved at lade copilot opsummere lange e-mail tråde og formulere svar på dem, eller ved at lade den forberede dagsordenen for et kommende møde.

Den tredje og sidste ambition handler om kompetenceudvikling og gøre medarbejdere dygtigere til deres arbejde ved hjælp fra AI. 

Målgruppe på flere hundrende millioner brugere

Microsoft offentliggør ikke tal for, hvor mange erhvervsbrugere der abonnerer på Microsoft 365 Commercial. Men flere analysehuse vurderer, at antallet ligger på omkring 350 mio. brugere verden over. Fra Microsofts regnskaber ved vi derimod, at forretningsbenet voksede med 14% sidste år. 

I Horizon3 har vi ingen forventning om, at alle 350 mio. brugere vil betale $30 om måneden for adgang til Microsoft 365 Copilot. Det er derimod vores forventning, at vi vil se en ret langsom adoption. $30 om måneden lyder måske ikke af meget, men ses det i forhold til, at en Microsoft 365 Commercial licens i dag koster mellem $6 og $22 om måneden, er $30 en væsentlig ekstra omkostning.

Vi håber at blive klogere på markedspotentialet på Microsofts næste earnings call, som er i næste uge.

Dagens kursstigning virker ikke som en overreaktion

Jeg har i figur 1 herunder forsøgt at simulere, hvor stor effekt 365 Copilot kan få på Microsofts markedsværdi, som lige nu er værdisat til astronomiske $2.570 mia. Til det har jeg lagt en række forudsætninger ind, som alle dog gør klogt i at tage med en gran salt. 

Den første forudsætning er, at der i dag er 350 mio. brugere, som abonnerer på Microsoft 365 Commercial. Den næste er, at der ikke gives rabatter, men at alle brugere  betaler $30 om måneden. I tredje forudsætning regnes der med en overskudsgrad på 36%, som er i underkanten af niveauet for de seneste to regnskabsår. Til sidst har jeg brugt en forward p/e ratio på 30 gange nettoindtjeningen for at lave et estimat for, hvilket effekt indtjeningen fra Microsoft 365 Copilot potentiale kan have på Microsofts markedsværdi. Det er i øvrigt under den nuværende forward p/e ratio, som er på cirka 33 gange nettoindtjeningen.

Resultatet af simulationen er vist i figur 1 nedenfor. De forskellige scenarier er udregnet alt efter, hvor mange af de 350 mio. brugere, der bliver betalende Copilot brugere. Der er ikke taget højde for, at antallet Microsoft 365 Commercial brugere vokser med tocifrede procentvise vækstrater om året.

Figur 1 - Potentiel effekt på Microsofts markedsværdi i mia $ ved forskellige adoptionsgrader

Som allerede skrevet i indledningen steg Microsofts markedsværdi tirsdag med $105 mia. Det er utrolig mange penge, som i runde tal svarer til halvdelen af hele A.P. Møller – Mærsks markedsværdi. Men kigger man på scenarierne illustreret i figur 1 virker det ikke som for meget. Hvis man vel at mærke køber ind på forudsætningerne bag beregningerne.

Ved en adoptionsgrad på 5% kan Microsofts markedsværdi forsvare et løft på $74,39 mia., mens tallet er $148.78 mia., hvis 10% af Microsoft 365 Commercial brugerne tager Copilot til sig. En adaption på 7% retfærdiggør tirsdagens værdistigning på de $105 mia., hvis man ellers er indforstået med forudsætningerne for beregningerne i figur 1.

Forudsætninger og udtalelser om fremtiden er altid forbundet med usikkerheder. Derfor skal dette indlæg heller ikke betragtes som anbefalinger om hverken at købe eller sælge Microsoft aktien.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke. 

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 157.05

Læs mere om fonden Horizon3 Innovation