Horizon3

Regnskaber viser medvind til fintech, AI og chipsektoren

Otte virksomheder fra fondens aktieportefølje har nu aflagt regnskaber for det kvartal, der sluttede 30. juni 2023. Det betyder, at vi er lidt mere end en fjerdedel inde i regnskabssæsonen. Af de otte regnskaber har seks af dem vist både en bedre top- og bundlinje end analytikernes konsensusestimater.

Forud for regnskabssæsonens start var der blandt flere analytikere og finansielle kommentatorer en vis usikkerhed om, hvorvidt det hidtil store momentum inden for AI og semiconductors kunne fastholde. Efter foreløbigt at have set rigtig gode regnskaber fra både ASML, Taiwan Semiconductors, AMD og Microsoft er det vores konklusion, at de to sektorer stadig har fuld damp på alle kedler. 

LÆS VORES PERSPEKTIV PÅ ASML REGNSKABET

Vi har herunder delt vores perspektiv på de fire regnskaber fra fondens portefølje, som foreløbigt er offentliggjort i denne uge. Alle fire har vist både en højere omsætning og en bedre nettoindtjening, hvis der sammenlignes med analytikernes konsensusforventninger.

For god ordens skyld gør vi opmærksom på, at vores perspektiv ikke skal betragtes som hverken købs- eller salgsanbefalinger for de omtalte virksomheders aktier. Til det kender vi ikke nok til læsernes økonomi, investeringshorisont og risikoprofil.

SoFi opjusterer forventningerne for 2024

SoFi (NASDAQ:SOFI) er amerikansk fintech bank, som via innovation og en skalerbar digital forretningsmodel har en klar ambition om at blive blandt de ti største banker i USA. Den position er de med en foreløbig 83. plads endnu et stykke vej fra. For 18 måneder siden lå SoFi dog kun nummer 114, så retningen er den rigtige.

Tirsdagens regnskab viste en omsætning på $597 mio. Det var mere end 5% bedre end konsensusestimatet fra de analytikere, som generelt har været skeptisk overfor den fintech bank, der forsøger at disrupte den etablerede banksektor i USA.

Nettoindtjeningen var også bedre end forventet. Havde havde analytikernes forventet et nulresultat trods det, at SoFi selv havde sat en forventning om en positiv indtjening på mellem $5 til $10 mio. Investorerne fik med en realiseret nettoindtjening på $17 mio. mere end det.

For hele 2024 opjusterer SoFi forventningerne til 2024, så de nu forventer en omsætning mellem $2,43 og 2,47 mia. Også guidance for nettoindtjeningen opjusteres til niveau $175 til $185 mio. 

En af SoFi’s konkurrencefordele er, at de er tilstede i otte bankkategorier. Det er mere end de fleste fintech konkurrenter, som kun er repræsenteret i en eller to kategorier. Det øger tilgangen af kreditværdige kunder, som ønsker et konkurrencedygtigt alternativ til de traditionelle banker.

I figur 1 har vi vist udviklingen i antallet kunder, som der i andet kvartal blev 643.000 flere af. Den gennemsnitlige årlige kundevækst har siden andet kvartal 2020 været på 64%.

Figur 1 - Udviklingen i antallet af SoFi kunder

En anden vigtig observation fra tirsdagens earnings call var, at SoFi oplever faldende misligholdelse på deres udlån trods det, at de opererer i et højt renteniveau. Det hænger utvivlsomt sammen med kvaliteten af bankens låntagere, som har en høj kreditværdighed og en gennemsnitlig årsindtægt på $168.000.

Microsoft har svært ved at følge med efterspørgslen

Markedsreaktionen på regnskabet fra Microsoft (NASDAQ:MSFT) var et af de mere besynderlige. Trods det at Microsoft leverede en højere omsætning og en bedre nettoindtjeningen end forventet, så faldt aktiekursen mere end 7% i minutterne efter offentliggørelsen af regnskabet. 

Faldet på de 7% i det amerikanske eftermarked skyldes, at Microsoft missede omsætningsforventningerne i cloudforretningen med den allermindste margin. Hvor analytikernes konsensusforventning var en omsætning var $36,84 mia. for de seneste tre måneder, så var den “kun” $36,80 mia. – en ubetydelig afvigelse på 0,1%. 

Afvigelsen blev af algoritmerne i sekunderne efter offentliggørelsen af regnskabet oversat til, at væksten i Microsofts cloudforretning er ved at bremse op. Det er til trods for, at den cloudbaserede Azure forretning på tolv måneder er vokset 30%, hvis tallene renses for valutaudsving.

Lyttede man til ledelsens earnings call, var der dog en anden forklaring på den ligegyldige afvigelse. Her fortalte CEO Satya Nadella, at Microsoft simpelthen har haft svært ved at følge med efterspørgslen, og at de trods store CAPEX investeringer ikke har kapacitet nok til at imødekomme den øgede efterspørgsel, som i vid udstrækning er drevet af AI bølgen.

I figur 2 har vi vist Microsoft’s årlige CAPEX investeringer såvel som omsætningen og deres frie cash flow for hvert af de fem seneste regnskabsår. Der kan man se, at CAPEX investeringerne fra regnskabsåret 2023 til 2024 er vokset med 58%. Det har dog ikke været nok, hvorfor CEO Satya Nadella på earnings call også fortalte, at investeringerne i datacentre og computerkraft vil blive endnu større i de kommende tolv måneder.

Figur 2 - Omsætning, CAPEX og frit cash flow
Microsoft har øget det frie cash flow trods enorme CAPEX investeringer.

Så frem for en historie om afmattende vækst er billedet i stedet, at væksten accelererer og den strukturelle medvind er intakt. Det er også indtrykket, vi fik ved at lytte til Alphabet’s CEO Sundar Pichai, som på sit earnings call udtalte, at risikoen for at underinvestere er større end risikoen for at overinvestere.

Selv forventer Microsoft da også, at væksten i den cloudbaserede Azure forretning inden for de næste to til tre kvartal vil accelerere og ikke aftage. Det vil vi selvfølgelig holde øje med.

Går vi tilbage til investorernes reaktion på Microsoft regnskabet, så rettede aktiekursen sig i gåsrdagens handel og sluttede med et lille minus. Som langsigtede investorer er vi glade for, at Microsoft investerer i fremtiden og samtidig kan øge det frie cash, som vist i figur 2.

AMD øger salget til datacentre med 115%

Tirsdag aften kom også AMD (NASDAQ:AMD) med regnskab for deres seneste kvartal. Også det regnskab var med til at validere, at der er høj aktivitet inden for AI og semiconductors. AMD voksede omsætningen fra $5,4 til $5,8 mia. i forhold til samme kvartal sidste år og nettoindtjeningen fra $0,58 til $0,69 per aktie. Det var et par procent over analytikernes konsensusforventning.

Helt som forventet havde AMD mest vind i sejlene inden for segmentet for datacentre. Her voksede omsætningen 115% i forhold til andet kvartal sidste til en omsætning på $2,8 mia. Det er knap halvdelen af virksomhedens samlede omsætning. Overskudsgraden i det vigtige datacenter segment steg fra 11% i andet kvartal sidste år til 26% i år.

I figur 3 har vi vist, hvordan omsætningsvæksten igen er begyndt at accelerere. På deres earnings call gav CEO Lisa Su kun udtryk for optimisme, hvad angår de fremtidige muligheder inden for datacenter segmentet.

Figur 3 - Omsætning og vækstrate for datacenter segmentet
AMD er kommet tilbage på det profitable vækstspor.

AMD er en chipvirksomhed med en bred produktportefølje. Udover datacenter segmentet, som er det største, sælger de også chips til PC producenter, spilproducenter og industrien. PC segmentet havde en omsætningsvækst på 49%, mens væksten var negativ for spil- og industrisegmentet med henholdsvis 59% og 41%.

Modsat spilsegmentet så ser AMD tidlige tegn på markedsbedring i industrisegmentet. Selv om det segment kun udgør 15% af den samlede omsætning, er det ikke uvæsentligt for AMD. Det skyldes, at det er et segment med høje indtjeningsmarginer.

Confluent er blevet cash flow positive

Sent i aftes kom softwarevirksomheden Confluent (NASDAQ:CFLT) med regnskab for deres andet kvartal. Confluent er blandt de førende virksomheder indenfor datastreaming og en mindre tier 3 position i fondens portefølje.

Confluent anser omsætningen i abonnementforretningen som det væsentlige salgstal. Det voksende 27% til $224,7 mio. i forhold til samme kvartal sidste år. Det var knap 3,5% mere end forventet af analytikerne. Fratrukket aktiebaseret aflønning var nettoindtjening $0,06 per aktie, hvilket var 20% mere end forventet.

Beskedne 1,2% af omsætningen blev konverteret til frit cash flow. Det er kun anden gang i virksomhedens historie, at de genererer positivt frit cash flow. Analytikerne havde måske af samme grund forventet et negativt frit cash flow.

Antallet af kunder der bruger mere end $100.000 årligt er på tolv måneder vokset med 14%.

Selv om Confluent vurderes at have strukturel modvind, så hejser vi på kort sigt alligevel et gult flag. Det skyldes, at ledelsen på kort sigt ser øget omkostningsfokus hos deres kunder, hvilket kan påvirke de kommende kvartaler negativt. Det ses blandt andet på deres net retention rate, som på tolv måneder er faldet fra 130% til 118%.

Confluent havde ultimo andet kvartal $1,9 mia. i kontanter og andre let omsættelige aktiver. De har dermed et rigtig stærkt beredskab skulle de kortsigtede risici blive til virkelighed.

Om end vi godt kan lidt at bygge langsigtede aktiepositioner i virksomheder med strukturel medvind, når der er kortsigtet usikkerhed, så vil vi ikke skynde os ud at købe flere aktier lige nu. Til de har vi brug for at validere, om det omtalte omkostningsfokus er et generelt problem for software sektoren – eller om det er isoleret til Confluent.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og modtag løbende nyt om fonden samt analyser og perspektiver på verdens mest innovative vækstvirksomheder direkte i din indbakke.

Investeringscases

Vidste du, at man kan læse alle vores investeringscases fra porteføljen?

Tilmeld nyhedsbrev

Modtag vores nyhedsbrev med de seneste nyheder fra de selskaber vi investerer i og markedsnyheder.

Køb Horizon3 Innovation

Køb Horizon3 Innovation via handelsplatformene eller din bank. Nuværende købskurs: 198.25

Læs mere om fonden Horizon3 Innovation