Myter om investering i tech aktier
Der bliver sagt og skrevet meget om investering i tech aktier. På den ene siden har man et ukritisk heppekor, der altid taler tech aktier op uanset, hvor dårlig en økonomi de har. Og på den anden side står dommedagsprofeterne, som altid omtaler tech aktier som de mest spekulative og højtflyvende på aktiemarkedet uden nogen indtjening.
Hos Horizon3 mener vi, at det er mere nuanceret end det. Præcis som der findes gode og dårlige shipping- og medicinalaktier, så er det også tilfældet for tech aktier.
På denne side har vi forsøgt at samle nogle af de meste udbredte myter om investering i tech aktier. Vi har efter vores bedste evne forsøgt at udfordre myterne med perspektiver og faktuel data.
Fondens virksomheder med højest frit cash flow margin
* Udregningen ovenfor er baseret på data fra den 21. august 2024
Myte 1:
Virksomhederne er uprofitable
Det er en udbredt opfattelse, at tech virksomheder ikke tjener penge. Det er blandt andet derfra myterne om de spekulative og højtflyvende tech aktier stammer fra. Myten er ikke helt uden sandhed, da der i tech sektoren er meget såkaldt revl og krat, som de fleste gør klogt i at holde sig langt fra.
Når det er sagt, så kommer nogle af verdens mest profitable virksomheder fra netop den voksende tech sektor. Blandt de meste kendte er nok Apple, Microsoft og Alphabet. Men i segmentet under dem finder man også mange særdeles profitable tech virksomheder.
Én måde hvorpå investorer kan måle virksomheders indtjening er ved at analysere deres frie cash flow margin. Det nøgletal viser hvor meget likviditet der genereres, efter de har opfylde alle deres drifts- og kapitalmæssige forpligtelser.
Trods betragtelige investeringer i innovation og vækst genererer 96% af virksomhederne i vores fonds portefølje positivt frit cash flow. Så selvom den gennemsnitlige årligt vækst i omsætningen er 29%, så er den gennemsnitlige frie cash flow margin 21%.
Myte 2:
Tech aktier er alt for dyre
Myte nummer to er, at tech aktier er alt for dyre at investere i. Også denne myte er med til at give næring til ordvalg som spekulativ og højtflyvende. Der er en vis portion sandhed i myten, hvis ret skal være ret. For mange tech aktier har hverken en indtjening eller solide finansielle balancer. Alligevel handler de på børsen til rigtig høje værdisætninger.
I fonden Horizon3 Innovation går vi langt uden om disse tech aktier. I stedet investerer vi i de tech virksomheder, der har lange vækstkurver foran sig, voksende frit cash flow og finansielle balancer, der er er stærke og uden for meget gæld.
På kort sigt kan profitable tech aktier alligevel godt se dyre ud. Det gælder også for vores fond. Af samme grund er vores investeringshorisont lang. Med de briller på, er de bedste og mest profitable tech aktier i verden nemlig ikke dyrere end mange danske vækstaktier som eksempelvis Novo Nordisk og Ambu.
Ttil højere har vi – baseret på analytikernes konsensusestimater – frem til ultimo 2027 vist den vægtende p/e værdi for tier 1 og 2 postionerne i vores fonds portefølje.
Fondens vægtede p/e værdi baseret på analytikerestimater
* Udregningen ovenfor er baseret på data fra den 21. august 2024. NTM står for de næste tolv måneder.
5 års kursudvikling for Nasdaq Composite indekset *
* Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast
Myte 3:
Tech aktier er risikable
Alle slags investeringer indeholder risici, og historisk afkast er aldrig nogen garanti for et fremtidigt afkast. Af samme grund mener vi også kun, at man skal investere i aktier, hvis man har en investeringshorisont på minimum fem år.
Kigger man fem år tilbage og frem til i dag, er det tydeligt, at det teknologitunge Nasdaq indeks har givet et godt afkast. Det er til trods for, at der undervejs har været en corona-krise og et 2022, hvor aktiemarkedet havde de største kurstab siden finanskrisen.
Myten om risikable tech aktier stammer fra den volatil, som grafikken til højre også viser, at der har været gennem de sidste fem år. Det har der dog også været inden for råvarer, energi, cykliske forbrugsgoder og finansaktier.
Som vi ser det, så er det bedste forsvar mod volatilitet ikke at undgå tech aktier. Historisk har det nemlig været en af de sektorer, der har givet det allerstørste afkast. I stedet er det vores holdning, at man frem for alt skal undgå gearing og i stedet væbne sig med større tålmodighed. Kan man det, så er risikoen reduceret betragteligt.